Unatoč koroni, na 12. Zagreb Jazz Festival dolaze poznata imena međunarodne jazz scene

Unatoč koroni, na 12. Zagreb Jazz Festival dolaze poznata imena međunarodne jazz scene
Foto: Piqsels

Dvanaesti će put Zagreb u drugoj polovici studenoga postati pozornica vrhunskoga jazza, a organizatori su, iako u specifičnim globalnim prilikama, osigurali nastup poznatih imena međunarodne jazz scene.

Od 24. do 26. studenoga ove godine održat će se 12. Zagreb Jazz Festival. Predviđena su tri koncerta, pa bi tako prvoga dana trebao nastupati Dan Tepfer Trio, drugoga dana Seamus Blake Quartet, a posljednji dan Antonio Faraò Trio – svi odreda vrsni glazbenici i velikani jazza, što poklonicima toga glazbenog žanra jamči vrhunski glazbeni užitak.

S obzirom na aktualnu pandemiju, uz vrhunsko glazbeno umijeće organizatori su trebali zadovoljiti i kriterij prometne dostupnosti pa je najavljeni atraktivni program tim veći razlog za njihovo zadovoljstvo, ali i interes ljubitelja jazza.

Zanimljivo je da su vrhunski i u svijetu cijenjeni džezisti Antonio Faraò i Dan Tepfer na akademijama studirali klasični klavir te se potom usmjerili na jazz.

Pritom Dan Tepfer još uvijek svira klasičnu glazbu s brojnim filharmonijskim orkestrima i također je poznat u svijetu klasične glazbe. Seamus Blake je Kanađanin, a prije nekoliko godina preselio se u Pariz koji je tako polazna točka odakle sa svojim kvartetom kreće na nastupe diljem svijeta.

Zagreb Jazz Festival održava se od 2005. godine, a od tada do danas u Zagreb je doveo ne samo najveće ikone jazza nego i cjelokupne glazbe 20. stoljeća.

Održano je više od stotinu koncerata koji su proteklih godina u Zagreb privlačili ljubitelje jazza iz cijele Hrvatske, ali i zemalja okruženja.

12. Zagreb Jazz Festival održati će se u Kinu SC od 24. do 26. studenog, a svi koncerti počinju u 19 sati.