U Lisinski dolazi “Jumbo Big Band”, golemi orkestar sastavljen od čak tri jazz orkestra!

Sigi Feigl | Foto: Marko Alpner

Možete li zamisliti golemi orkestar – sastavljen od čak tri jazz orkestra? Upravo takav “jumbo” big band orkestar – sastavljen od tri vodeća jazz orkestra iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, 5. listopada stiže na pozornicu Velike dvorane Vatroslava Lisinskog!

Projekt se zove “Jumbo Big Band” i u njemu će istodobno svirati glazbenici iz Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije, Big Banda RTV Slovenije i Big benda Radiotelevizije Srbije. Pod vodstvom poznatoga austrijskog jazzera i bandleadera Sigija Feigla pripremaju koncert kakav još niste doživjeli!

Projekt Jumbo Big Banda ima i svoju povijest, jer su se, po uzoru na povijesni susret legendardnih jazz orkestara Counta Basieja i Dukea Ellingtona ranih šezdesetih, godine 1989. prvi put u povijesti na istoj pozornici našli jazz orkestri iz Zagreba, Beograda i Ljubljane te održali vrlo uspješnu turneju tadašnjom državom.

Godine 2018. na Jazz festivalu u Novom Sadu ponovno se javila ideja o zajedničkom projektu, kada su tri orkestra ponovno zasvirala zajedno. Turneja planirana za 2020., koja je trebala obuhvatiti nastupe u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani, otkazana je zbog pandemije, ali su rasprodane dvorane tada potvrdile veliki interes publike.

Tri godine kasnije, planirana turneja Jumbo Big Banda napokon će ugledati svjetlo dana! Glazbenici triju orkestara s nestrpljenjem očekuju nastupe koji će i za njih biti sasvim posebno iskustvo. Zajedno s maestrom Feiglom pripremaju uzbudljivi repertoar koji će ovaj orkestar XXL formata otkriti u njegovu punom sjaju.

Nastup Jumbo Big Banda u Zagrebu održat će se u četvrtak, 5. listopada u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 20:00 sati.

Prije zagrebačkog nastupa glazbenike očekuje koncert u Beogradu 3. listopada, dok turneju zaključuju 7. listopada u Ljubljani.

Koncert u Zagrebu održava se u suradnji Jazz ciklusa HRT-a i projekta JazzHR Hrvatskog društva skladatelja. Bit će to koncert otvorenja nove sezone Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a, kao i završni koncert festivala JazzHR – Fall edition, koji će se održati od 3. do 5. listopada te ponovno donijeti niz zanimljivih i izazovnih koncertnih doživljaja.

Ulaznice za koncert dostupne su već sada u sustavu ulaznice.hr. Učenici, studenti i umirovljenici mogu ostvariti popust od 50% od 4. rujna uz predočenje odgovarajuće iskaznice na blagajni Lisinskog.