Od subote na HTV-u nova domaća igrano-dokumentarna serija za djecu – “Najbolji dan”

Od subote na HTV-u nova domaća igrano dokumentarna serija za djecu – “Najbolji dan”
Foto: HRT

Nova HRT-ova domaća igrano dokumentarna serija za djecu Najbolji dan emitirat će se subotom ujutro na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u sklopu Juhuhua. Prva epizoda, od ukupno sedam nastavaka, na rasporedu je u subotu 14. studenog u 9 sati.

Riječ je o seriji u kojoj upoznajemo djecu predškolskog uzrasta koja su suočena s različitim izazovima odrastanja. Priče nisu izmišljene, protagonisti i njihovi izazovi su stvarni. Svaka epizoda, u trajanju od 8 minuta, prati dijete koje pokušava savladati izazov sukladan svojoj dobi. U trenutku kada dijete poželi odustati, pojavljuje se lutak Digi Digi, jedini fiktivni lik u seriji. On je djetetov zamišljeni prijatelj i superjunak. On je tu da pomogne djetetu suočiti se sa strahom, on ga ohrabruje i potiče da ustraje, a uz pomoć Digi Digija svaki se izazov na kraju uspješno riješi.

U prvoj epizodi pod nazivom Lucija, upoznat ćemo djevojčicu Luciju koja uživa u crtanju, izrezivanju sličica iz časopisa i dobroj hrani. Trenira gimnastiku, penje se po dovratcima, obožava društvo i ne propušta pozive na zabave. Bezbrižnost joj jedino remeti što više puta dnevno prima inzulin. Iako su joj Drakula i vampirska ekipa simpatični likovi, od davanja inzulina samoj sebi zazire. Taj korak je dijeli od mogućnosti da prespava kod frendice ili da ode sa školom na put od par dana. Lucija je odlučila u pomoć pozvati DigiDigija.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) seriju radi u suradnji s UNICEF-om Hrvatska, a cilj Najboljeg dana je da pozitivno utječe na emocionalni razvoj djece. U pripremi serije održane su radionice na kojima su djeca crtala svoje superjunake, a bio je raspisan i natječaj na koji je stiglo nekoliko stotina dječjih crteža superjunaka. Pobjednički crtež koji je poslužio kao predložak za izradu lutke Digi Digija kreirala je djevojčica Petra Klepac.

Redatelj je Jakov Nola, scenaristi su Marjan Alčevski, Ida Tomić i Jakov Nola, autori lutke su Petra Klepac i Mirjana Vodopija, scenograf i dizajner Dragutin Broz, skladatelj Srđan Gulić, a urednica je Ida Tomić.