UNATOČ KORONAVIRUSU: U petak i subotu u Laubi će se održati Grand Tasting!

Grand Tasting u Laubi
Foto: Marinko Petković

Kako je i bilo najavljeno u petak i subotu, 6. i 7. ožujka, održati će u Laubi peto izdanje Vinartova GrandTastinga, unatoč tome što su slične manifestacije, kao ProWine u Duseldorfu, zbog epidemije koronavirusa otkazane.

Organizatori su u ponedjeljak istaknuli da su u stalnom kontaktu sa nadleženim državnim institucijama, ali da nije bilo upozorenja da se manifestacija, koju pohodi nekoliko stotina ljubitelja vina, otkaže. Tako su već prošli tjedan krenule radionice po mnogima najznačajnije domaće vinske smotre, kada je u Kongresnom centru Forum održana radionica Hrvatske vinske ikone.

Radilo se o najznačajnijem masterclassu u okviru ovogodišnjeg Grand Tastinga, a pratile su je i one regionalne.

Naime, na radionici Hrvatske vinske ikone, koju je vodio Saša Špiranec, direktor Vinarta, predstavljena su neka od najvažnijih hrvatskih vina unatrag više od dvadesetak godina. Među dvanaest vina, koja su definirala modernu hrvatsku vinsku scenu, izdvajamo Enjingijevo šampionsko Venje iz 1998, koje je potom 2004. dobilo zlatnu medalju Decantera u Londonu, Kozlovićeva Santa Lucia iz 2009, Krajančićev pošip Statut i Milošev Stagnum iz 2006..

S druge strane, Slaven Jeličić, glavni enolog vinarije Galić, predstavio je vertikalu Galićevih graševina, od 2008. do 2017. godine, koje od nedavno imaju i najsuvremeniju vinariju.

Lauba, kao i uvijek, nudi promenadno kušanje 70-ak odabranih vinarija iz Hrvatske, ali i svijeta, kao što je prijašnjih godina bila Gruzija, domovina vina iz amfora, a potiče se i kultura pijenja vina, jer je u cijenu ulaznice uračunata i butelja vina ili taksi prijevoz kući. (M. Petković)