U Zagrebu predstavljena vrsna vina pakoštanskog kraja

Već smo se ranije uvjerili kroz vinske radionice “Vrijeme je za…” i vina koja smo probali, da pakoštanski kraj ima veoma kvalitetnih vinara. Tako se i Vinarija Karaba potvrdila svojim gostovanjem u Zagrebu na svojoj promotivnoj radionici.

Vinogradi Karabe se nalaze na tri različite lokacije po pedološkim karakteristikama. Ta činjenica omogućava vinaru Šimi Kurtovu, vlasniku vinarije uz enološke savjete Marine Pavlović sa Sveučilišta u Zadru, raznovrsnost u proizvodnji i ponudi vinarije.

Tako je odlični pošip sa Crkvine u neposrednoj blizini Vranskog jezera u predjelu Koševića je na crvenici pomiješanoj sa sitnim kamenom koji se jasno mogao osjetiti u mineralnosti ovog vina. Na predjelu Babilonije, iznad Draga, u pretežitom kršu zasađene su crne sorte merlot oko 7000 trsova, 1500 plavine, 1000 syraha te manji broj crljenka i plavca malog koje se još ne buteljira kao samostalna vina.

U predjelu Crkvine sa pretežito bijelim sortama debit, pošip i maraština ima i 2000 loza cabernet sauvignona. Sa svih spomenutih područja uz mali dokup u prosječnoj vinarskoj godini proizvedu oko 40000 litara vina.

U obitelj Kurtov postojala je više desetljetna tradicija proizvodnje i prodaje grožđa i vina. Početkom ovog stoljeća Karabe (izvorni nadimak obitelji) su imali preko 8000 loza i desetak tisuća litara vina su mogli plasirati na širem biogradskom području gdje je turizam iz godine u godinu tražio nove, veće količine.

Otvaranjem OPG-a 2005. godine krenuli su sa buteljiranjem u malim serijama i povećavali kapacitete da bi prije dvije godine sagradili i moderno opremili izuzetno lijepi podrum, vinariju kao i gostiteljski objekat na katu sa kojega se vidi najveći dio Vranskoga jezera pa je sa svojim sadržajem i smještajem jedna od najljepših vinarija na Srednjem Jadranu.

U svom asortimanu imaju: debit, pošip, maraštinu, rose, merlot, cabernet sauvignon, Templar cuvee (četiri sorte)i manje količine već spomenutih crnih sorti koje nisu samostalno u prodaji.

Vina plasiraju i dalje najviše na širem biogradskom području, a manji izvozi su išli za dvije restauracije u Njemačkoj.

Na vinskim smotrama su dobili više priznanja a najviše se ponose pošipom koji je postao šampion u kategoriji bijelih vina na Vinfestu u Benkovcu 2023. Njihov Templar različitih godišta dobio je više zlatnih priznanja na lokalnim smotrama.

U zagrebačkoj radionici koju je suvereno vodio sommelier Darko Lugarić imali smo priliku kušati sedam odabranih vina: 1. Debit 2022., 2. Maraština 2022., 3. Pošip 2022., 4. Pošip 2022. (iz bačve, nije u prodaji), 5. Cabernet sauvignon 2021., 6. Templar cuvee i 7. Merlot 2021.

Iako vina Debit nisu osobito cijenjena u Dalmaciji ponuđeni Debit iz 2022. Vinarije Karaba bio je vrlo ugodno iznenađenje jer po svim performansima nije zaostajao za onima sa šibenskoga područja.

Žive slamnato žute boje sa zelenim nijansama, lagan unatoč čak 13 % alkohola on je osvježavajući i pitak. Na nosu se osjete herbalni mirisi, bijelo voće, breskvice. Ovo je vino lijepoga tijela, osjeti se mineralnost i slast sa malo grejpaste nježne gorčine na kraju.

Sam vinar je rekao da mu je ovo vino najdraže kao lagano svakodnevno, koje će piti uz ručak, ali i prije i poslije njega. Gastronomska preporuka. ribe, školjke, dagnje na buzaru bez paradajza samo sa osnovnim sastojcima.

Pošip iz 2022. sa 14 % alkohola i 6.3 g/L nije oduševio samo stručnu komisiju u Benkovcu ove godine, nego i sve prisutne u radionici. Gusto, lijepe zlatno žute boje sa relativno visokim alkoholom koji je odlično uklopljen. Na nosu osjete se zrele voćne arome (breskva, marelica), kamilica i mediteransko bilje.

U ustima vino je slano što odaje mineralnost, punoga tijela, lijepih kiselina (6.3 omogućit će mu višegodišnju trajnost) i dugačkog završetka. Gastronomska preporuka: pečena teleća koljenica, tuna steak, crni rižoto od sipe…

Proizvedu ga oko 2500 litara ako nije loša godina kao ova jer je stradalo oko 60 % trsova. Vinarija bi u budućnosti sigurno mogla biti prepoznatljiva po ovoj, inače južno dalmatinskoj sorti. Jer je sortno prepoznatljivo sa svim odlikama svoga terroira.

Cabernet sauvignon sa 13.5 % alkohola i 6.4 g/L kiseline je iznenadio sa već sada finim taninima, čiste rubin crvene boje, gust sa sporim suzama na čaši.

Osjeti se okus bobičastog voća, preteže borovnica, začini, vanilija, listići svježe mente. Iako se osjeti malo vanilije u tragovima, samo je 15 % količine bilo u drvu. Vino je svježe, pitko i mineralno. Gastronomski ide uz janjetinu, biftek sa žara…

Templar cuvee 2021. ima 14 % alkohola i 6.2 g/L kiseline, rubin crvene boje gotovo purpurne. Sastavljeno je od po 30 % merlota, cabernet souvignona i syraha te 10 % plavine.

Dobro ukomponirano, gusto, koncentrirano sa sporo padajućim vinskim suzama. U mirisu i okusu ima bobičasto voće, višnju marašku, čokoladu, kakao… Lijepo je integrirano drvo. Vino je slasno i skladno i ima više godišnji potencijal odležavanja.

Gastronomska preporuka Lubarića bi bila: svinjska pisanica sa suhim šljivama, odojak, ne preintezivni sirevi i ne uz preslanu hranu.

Merlot 2021. sa 15 % alkohol i 6.0 g/L kiseline rubin je crvene boje, gusto ako ga zavrtimo u čaši opire se kretanju. U mirisu i okusu ukuhano voće, trešnja, šljiva, bobičasto voće, tamna čokolada.

Vino je u okusu mekano, nema napadnih aroma, a ima dugotrajnost okusa. Grožđe za ovo vino dolazi iz krševitog dijela Babilonije koje mu omogućava izrazitu ekstraktnost. Gastronomska preporuka: pašticada, divljač/svinja, teleće pečenje, pikantne kobasice…

Vinarija Karaba je ugodno iznenadila sve prisutne na radionici, a ovoga puta u radionici su sudjelovala i dva estradna umjetnika: kantautor i šansonjer Ibrica Jusić te glumac Goran Grgić. Sva vina imaju još svih mjesta za napredak i širu prepoznatljivost nego što je to sada.

Neka od vina svakako trebaju još odležati koju godinu (ponuđeni pošip u bačvama koji još nije u prodaji), merlot i Templar, a tada će ta vina doseći zavidnu razinu i sigurno prelaziti granicu od 90 bodova.

Šime Kurtov je, čini se, toga svjestan i to nam daje argumentiranu nadu da bi mogli kroz nekoliko godina dobiti velika završena vina. To bi bio najveći uspjeh ove vinarije.

Foto: Marko Čolić