UMJETNOST U BOLNICI VRAPČE: Kazališna družina Studio 9 adaptirala Coelhovu “Veroniku”

Kazališna družina Studio 9 u Vrapču
Foto: Petar Varat

Proteklog vikenda psihijatrijska bolnica “Vrapče” ugostila je kazališnu družinu Studio 9 koja je u prostorijama bolnice predstavila svoj umjetnički rad.

Bila je to dvosatna završna izvedba, kojoj je prethodio dvogodišnji masterclass glumačkih tehnika M. Čehova i S. Meisnera. Pod pedagoškim i kreativnim mentorstvom američkog glumca, redatelja i osnivača Michael Chekhov Actors Studija iz Bostona, Scotta Fieldinga, deseteročlani glumački ansambl adaptirao je roman Paula Coelha “Veronika je odlučila umrijeti”.

Priča je to o djevojci Veroniki koja se, nakon neuspjelog pokušaja samoubojstva, probudi u psihijatrijskoj ustanovi.

Coelhova knjiga svjetski je bestseller koji propitkuje značenje “ludila” i pojedince koji se ne uklapaju u postojeće obrasce koje društvo smatra “normalnima”.

Istražuje život i smrt, ludilo, očaj, oslobođenje i konformizam, a sam autor za knjigu kaže kako je to “roman o prihvaćanju svojih različitosti”. Kroz izvedbu se, među ostalim, glumci bave pitanjima egzistencije, slobode, pripadnosti, pitanjima vlastitog identiteta, granica koje nameće društvo, životnog poziva, društvenim prihvaćanjem, filozofskim pitanjima, otvaraju religijske i duhovne teme.

Umjetnička organizacija Studio 9 osnovana je početkom godine te okuplja glumce, redatelje, dramske pedagoge, umjetnike i entuzijaste koji žele stvarati i propitkivati granice u glumi i umjetničkom izražavanju, kao i pomicati vlastite.

Redatelj i umjetnički mentor, Scott Fielding, inače je međunarodno nagrađivani redatelj, a zapažen je njegov rad u zemljama regije. Njegova je produkcija John Cage Musicircus / House Full of Music nagrađena za najbolju izvedbu godine u Beogradu, dok je produkcija “Tri sestre” osvojila titulu najbolje predstave u Bosni i Hercegovini. Radio je predstave u Sloveniji, Makedoniji, a režirao je i za zagrebački ZKM.

Komentari