Hrvatski rukometaši spremni za nastup na najjačem turniru na svijetu, ekipi se priključio Igor Karačić

Ilustracija | Foto: Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Oslo je od četvrtka do nedjelje domaćin najjačeg turnira u svijetu. Uz domaćina Norvešku tu su još Hrvatska, Danska i Argentina.

Sve četiri reprezentacije imaju osiguran nastup na Olimpijskim igrama u Parizu ovoga ljeta, ali i na Svjetskom prvenstvu 2025. godine pa će turnir poput ovoga u glavnom norveškom gradu biti idealna prilika svakom izborniku da provjeri snage, ali i testira neke nove igrače.

Hrvatska će turnir otvoriti protiv domaćina u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine u 19.15 sati. Rekli bismo teže ne može, ali kada znate da ih u nedjelju čekaju svjetski prvaci Danci, onda Norveška ispada kao dobar izbor. Riječ je o reprezentaciji koja je na Europskom prvenstvu u siječnju ove godine osvojila 9. mjesto, što je nakon 6. mjesta na Svjetskom prvenstvu 2023. godine ocijenjeno kao veliki neuspjeh i izazvalo je dosta razočaranja kod norveških prijatelja rukometa. Norveška javnost nije bila blagonaklona prema Jonasu Willeu, izborniku koji je naslijedio karizmatičnog i uspješnog Christiana Bergea. Norvežani naime, smatraju da ekipa s rukometašima kao što su Sander Sagosen, Magnus Rod, Harald Reikind ili Goran Johannessen, stalno mora biti u borbi za medalju. Savez ga nije smijenio, već naprotiv, podržao i dao novu priliku koju je iskoristio tako što je odveo Norvešku u Pariz.

S kakvim snagama te reprezentacija dolazi na Gjesidige kup? Norveška nije kompletna, jer nema ozlijeđenih Magnusa Roda, Gorana Johannessena, Magnusa Gulleruda. Norveški izbornik pozvao je tri vratara. Prvi izbor mu je provjereni Torbjorn Bergerud (29 god., Kolstad). Tu su još Kristian Saeveras (27 god., SC DHfk Leipzig, Njem) te najmlađi od trojice, Sander Heleren (25 god, Holstebro, Dan).

Norveška ima sjajna krila. Dva su u Aalborgu – lijevo Sebastian Berghold (32 god.), a desno Kristian Bjornsen (35 god.). Još jedno krilo im igra u Danskoj. Riječ je o lijevom krilu Alexandreu Blonzu (24 god., GOG). Na desnoj strani uz iskusnog Bjornsena je Kasper Thorsen (23 god., Elverum).

Ozljedom Magnusa Gulleruda, norveška ekipa ostala je na tri kružna napadača. Najjače ime tu je igrač THW Kiela Peter Overby (32 god., 200 cm, 105 kg). Za nijansu slabiji je Thomas Solstad (27 god., Bjeringbro). Treći izbor je član Arendala, Sondre Gjerdallen (24 god.).

Na vanjskim pozicijama ozljede su malo prorijedile redove, ali tu je još uvijek cijeli niz sjajnih igrača. Predvode ih Sander Sagosen (28 god., Kolstad), Harald Reikind (31 god., THW Kiel), Christian O Sullivan (32 god., SC Magdeburg), nova nadolazeća snaga na koju treba posebno obratiti pozornost Simen Lyse (24 god., 199 cm, Kolstad) pa srednjak Tobias Grondhl (23 god., Elverum), itd,itd… Imaju sve: brzinu, visinu, skočnost, fantastičnu pokretljivost u obrani. Bit će veliki izazov za naše dečke.

Kao što je poznato, hrvatska reprezentacija okupila se u ponedjeljak u Zagrebu. Uspjela je odraditi tri treninga i krenula na put u Oslo. Ukupno 22 igrača imao je na okupljanju izbornik Dagur Sigurdsson. Na kraju se zahvalio Niki Frankoviću, Josipu Šimiću i Ivanu Pavloviću i u Norvešku odveo 19 igrača.

Kako je zbog ozljede je otpao Tin Lučin, a “načeto“ je koljeno Luke Cindrića, izbornik je odlučio naknadno pozvati Igora Karačića, da ima opciju više ne poziciji srednjeg i lijevog vanjskog. Njegov dolazak i priključenje ekipi očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Hrvatska i Norveška do sada su igrale 29 puta. Čak 17 pobjeda upisala je naša reprezentacija. Deset puta slavili su Norvežani, a dva susreta završena su neodlučeno. Posljednji put igrali smo 2020. godine, čuveno polufinale Europskog prvenstva u Stockholmu koje je Hrvatska dobila nakon drame produžetaka 29:28 pogotkom Željka Muse četiri sekunde prije kraja.

Iz te naše reprezentacije u Oslu je sedam igrača. Baš kao i kod Norvežana. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti priča na startu Gjensidige kupa.