Nakon višegodišnje obnove otvara se Gradsko dramsko kazalište Gavella

Foto: Grad Zagreb

Nakon višegodišnjeg podstanarstva, Gradsko dramsko kazalište Gavella vraća se u Frankopansku, a vrata svojoj publici otvara već 27. listopada premijerom predstave Kozmički žongleri na potpuno novoj Maloj sceni.

Tijekom zahtjevne obnove i dogradnje u koju je investirano oko 5 milijuna eura, od čega je 10% iz Fonda solidarnosti, ovo kultno gradsko kazalište dobilo je potpuno novu malu scenu nazvanu Mala Gavella, a uz već postojeću veliku dvoranu, obnovljen je i Atrij kazališta kao potencijalna treća scena za specifične izvedbe i događanja.

Ususret službenom otvorenju Kazalište je danas obišao gradonačelnik Tomislav Tomašević u društvu sa zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom te ravnateljem Draženom Ferenčinom.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u opsežnim radovima, gradonačelnik je naglasio da je u završnoj fazi i obnova Kazališta Komedija kao i drugih kulturnih ustanova, posebno Muzej Prigorja, Čuvaonica Etnografskog muzeja, Hrvatski prirodoslovni muzej i Arheološki muzej u Zagrebu – AMZ , a krenula je i obnova Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Kao kapitalni gradski objekt čija realizacija također kreće, gradonačelnik je izdvojio Društveno kulturni centar Paromlin, najveću gradsku investiciju od preko 80 milijuna eura, od čega se pola sredstava očekuje iz EU fondova. Riječ je o multifunkcionalnom centru koji će, rekao je, promijeniti cijeli centar grada i pomaknuti ga bliže Vukovarskoj ulici.

A da se o zagrebačkoj kulturi ozbiljno promišlja, svjedoči Kulturna strategija Grada Zagreba koja je trenutno na javnom savjetovanju nakon kojega ide na usvajanje na Skupštinu.

“Nakon toga, ona će za nas biti zakon”, poručio je gradonačelnik naglasivši da uz taj ključan strateški dokument u kulturi idu konkretna financijska sredstva i projekcija izvršavanja u sljedećih 10 godina.