UDAR MUNJE u zgradu Glavnog kolodvora – fotografija koja je izazvala živu raspravu na Facebooku

Munja - Glavni kolodvor
Foto: Deyan Barić

Nakon što je fotograf Deyan Barić‎ objavio svoju fotografiju “Udar munje u zgradu Glavnog kolodvora”, u Facebook grupi Zakaj volim Zagreb razvila se živa rasprava o tome je li riječ o slici dorađenoj u Photoshopu ili ne.

Sam autor je dobro predvidio da bi rasprava o njegopvom uratku mogla otići u tom smjeru, pa je prilikom objavljivanja fotografije stavio napomenu da nije u pitanju Photoshop, i sve lijepo objasnio.

“Obratite pažnju kako je osvijetlila i prozore iza”, upozorava Deyan Barić‎ te dalje piše:

“Dakle prije nego se osramotite negativnim komentarom i shvatite da ova fotografije ima i tendenciju djelovanja kao test: inteligencije, općeg znanja, poznavanja fizike, ali i nečije tolerancije, odgoja i razine kulturne komunikacije, možda će vas zanimati sljedeće:

– Munja na fotografiji nije dodanau Photoshopu.
– svjetlost ima veću brzinu od zvuka
– Grom je zvučni efekt koji nastaje prilikom udara munje. Ali ovisi i tlaku zraka i temperaturi. Kako je svjetlo brže od zvuka čujemo ga uglavnom sa zakašnjenjem.
– Osim ako se ne radi o Hogwartsu, nemoguće je vidjeti izraze lica ljudi nakon što je fotografija snimljena i nakon što se snimljeni događaj odvio.
– Lagani početak nevremena snimljen je u kolovozu 2014. godine i kako su munje sporadično bljeskale cijelo vrijeme, nikoga više nisu naročito iznenađivale niti privlačile pažnju. Da ste se i sami nalazili na livadi, vjerojatno niti sami ne biste opazili udar munje osim ukoliko ne gledate u kolodvor.”

No, kako bi dokazali da njegova fotografija nije autentična, neki od komentatora služe se upravo tim “argumentima” koje je Barć unaprijed opovrgnuo!

Komentari