U Zagrebu prepolovljen broj novozaraženih! Znači li to da su se građani počeli pridržavati mjera?

Foto: Pixabay

Brojka oboljelih danas će biti mnogo manja nego što je bila jučer, praktički prepolovljena, rekao je u HRT-ovom Studiju 4 Zvonimir Šostar ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.

“Ni meni to nije jasno – nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ. Brojke padaju, očito su se počeli polako, ali sigurno sugrađani pridržavati mjera”, dodao je Šostar.

Na pitanje idemo li prema vrhuncu, rekao je kako je sada to vrlo teško prognozirati jer svi relevantni čimbenici i vrhunski znanstvenici prognoziraju da bi vrhunac mogao biti u drugoj polovici studenog.

“Vidjet ćemo. Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe#, rekao je Šostar.

Promovirat će, pojasnio je, boravak u prirodi, zdravu prehranu za podizanje imuniteta koja će biti dostupna svima – nutricionisti već rade na tome, a na webu će se to zvati “imuno-kuhinja”. Šostar kaže i kako sami trebamo raditi na sebi, ne samo čekati hoće li nas virus zahvatiti.

“Po tjelesnoj aktivnosti smo na samom začelju EU-a i ljude žele izvesti van”, rekao je te dodao da minimalno koristimo prirodne resurse u gradu Zagrebu.