DRMATIČNO UPOZORENJE: “Sustav je probušen, curi na sve strane, možda ćemo imati i 5000 zaraženih dnevno”

Foto: Screenshot RTL

Epidemiolog dr. Branko Kolarić ocjenjuje da Hrvatske trenutno bilježi eksponencijalni rast broja zaraženih koronavirusom te virus više nije pod kontrolom!

“‘Nekakve procjene je nezahvalno davati, ovisno o našim kapacitetima za testiranje, ali ovo što sad bilježimo je eksponencijalni rast i ono što jako zabrinjava je popunjenost kapaciteta bolnica i zdravstvenog sustava. Dakle, to je sad točka koja je jako važna. Naš epidemiološki sustav praćenja trenutno je malo, rekao bih, probušen i curi na sve strane. Imamo jedno lokalno širenje epidemije i nije više pod kontrolom kao što je bilo. Dokuda mogu ići brojke, ovisi. Ako bi se nastavilo ovim tempom, to može biti tri, četiri puta više nego što smo sada bilježili dnevno. To bi moglo biti i više od pet tisuća zaraženih dnevno. Kada je ovako visok postotak zaraženih, onda treba povećati i kapacitet testiranja”, rekao je Kolarić gostujući u sinoćnjem RTL Direktu.

Kolarić se nada da će biti snage za povećanje tih kapaciteta. “Radimo na tome”, rekao je Kolarić.

U lipnju, tijekom gostovanja u RTL Direktu, Kolarić je komentirao da neće biti iznenađenje ako broj mrtvih do kraja godine bude i veći od 1500, međutim nada se da se taj scenarij u sljedeća dva mjeseca neće dogoditi. “Nadam se da ćemo prije toga povući ručnu kočnicu i zaustaviti širenje ove epidemije jer to svakako ne bi bilo dobro. Međutim, broj umrlih može se povećavati u idućim danima isto još tri četiri puta više nego što smo imali dosada”, rekao je Kolarić.

Kolarić je zabrinut jer se kasni s mjerama. “Bio sam zabrinut i u kolovozu, ali zaista je tako kad se vidi da s tristo osoba dnevno novozaraženih ulazimo u jesen. Dakle, ako ne zaustavimo to širenje, naš zdravstveni sustav će završiti na respiratoru”, kazao je Kolarić.

Po njegovom mišljenju, trebalo bi propisati jače mjere. “To sam rekao svima koje savjetujem. Ove mjere za ograničenje na svadbama i krizmama, to je bilo aktualno prije mjesec dana, sad mislim da je to malo kasno. Te mjere jesu dobre, a za alkohol po noći, to ne znam koliko je učinkovito, ali ovo prije je trebalo već ranije donijeti. To neće biti dovoljno da zaustavi ovaj veliki porast koji imamo. Mjere se baziraju na nekakvim stručnim procjenama, ali nisu jednostavne za donijeti”, rekao je Kolarić.

“Da bismo smanjili ovo ubrzanje širenja epidemije i posljedice za zdravstveni sustav, moramo smanjiti kontakte”, kazao je Kolarić.

Policijski sat smatra zadnjom mjerom, ali i nepopularnom. “Sve ove mjere su nepopularne, ali treba i njih donijeti da načinili bolje svima”, rekao je Kolarić.