U Zagrebu održana humanitarna akcija “Jučer stranci, danas susjedi!” [FOTO]

U Zagrebu održana humanitarna akcija "Jučer stranci, danas susjedi!"
Mario Milošević

Studentski katolički centar Palma (SKAC) u suradni s udrugama i pojedincima već petu godinu zaredom u Hrvatskoj organizira i provodi humanitarni projekt “72 sata bez kompromisa” koji je ove godine od 18. do 21. listopada organiziran u nekoliko gradova u Hrvatskoj.

“72 sata bez kompromisa” je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva – diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.

U Zagrebu održana humanitarna akcija "Jučer stranci, danas susjedi!"
Foto: Mario Milošević

I ove godine u projekt se uključilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak koje je u Napretkovom kulturnom centaru u Zagrebu, u suradnji s Isusovačkim centrom za izbjeglice (JRS), organiziralo akciju pod nazivom “Jučer stranci, danas susjedi”.

U subotu ujutro, na zabrebačkoj špici ispred Napretkovog nebodera u Bogovićevoj ulici, okupili su se aktivisti – članovi navedenih udruga koji su putem informativnih listova, časopisa i prigodnog programa, nastojali svojim sugrađanima osvjestiti probleme izbjeglica sa kojima se oni suočavaju dolaskom u novu sredinu. Kroz ovu akciju nastojalo se ukazati kako na najprihvatljiviji i humani način pomoći tim ljudima prilikom njihove integracije u novu sredinu.

U cijelom programu sudjelovale su također i sirijske izbjeglice smještene u zagrebačkom izbjegličkom centru Porin. Oni su izvedbom glazbenih brojeva na svom jeziku, ali i nekih na hrvatskom, pokazali svoje pravo lice i želju za integracijom u hrvatsko društvo.

U Hrvatskoj se trenutno nalazi nešto više od petsto osoba koje su dobile status izbjeglice i zahvalni su na zaštiti koju su dobili u našoj zemlji. Njihova je želja zarađivati vlastitim rukama i brinuti za svoju obitelj, a u tim namjerama moramo im pomoći kako bi naučili hrvatski jezik i integrirali se u naše društvo.

“U Zagrebu, Maksimirska cesta 286, djeluje Centar za integraciju izbjeglica ‘SOL – susret običnih ljudi’, pa ovom prilikom pozivamo sve one koji imaju volje, želje i vremena da se pridruže u organiziranju radionica i interkulturalnih susreta između građana i izbjeglica. Nekada je za sreću dovoljan i samo jedan osmijeh”, poručuju organizatori akcije “Jučer stranci, danas susjedi”. (Mario Milošević)

U Zagrebu održana humanitarna akcija "Jučer stranci, danas susjedi!"
Mario Milošević