U Zagrebu jučer 28 novozaraženih, Šostar najavio: Maske će biti obvezne u svim zatvorenim prostorima

U Zagrebu jučer 28 novozaraženih, Šostar najavio: Maske će biti obvezne u svim zatvorenim prostorima
Foto: Screenshot HRT

Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, jutros je najavio obvezu nošenja maski u svim zatvorenim prostorima.

“Novozaraženih je u Zagrebu jučer bilo 28, a ukupno je 79 aktivno bolesnih. Imamo čak 591 osobu u samoizolaciji i taj se broj povećava. Očito je da ćemo morati donijeti još neke dodatne mjere koje ćemo danas predložiti Nacionalnom stožeru”, izjavio je Šostar u HTV-ovom Studiju 4.

Kaže kako se ne radi o zatvaranju nego o obavezi nošenja maski u svim zatvorenim prostorima, naročito u ugostiteljskim objektima.

Šostar je najavio kako će vrlo brzo krenuti u edukativnu kampanju na svim javnim prostorima kako bi se ljudi osvijestili da se s Covidom mora živjeti i da se mora zaštititi prvenstveno sebe, a tako i druge. Moramo biti pametni, poručuje Šostar.

Na pitanje je li epidemiologe u Zavodu iznenadila brojka novozaraženih kazao je kako su njih 12 uz sanitane tehničare i inženjere zadnjih mjeseci odradili ogroman posao, preko 150 tisuća telefonskih poziva i 15 tisuća testiranih u Zavodu.

“Hodali smo kao zombiji, morali smo neke ljude pustiti na godišnji. Ljudski se opustiti. Međutim, vraćamo se, na Klinici za mikrobiologiju prelazimo na dvosmjenski rad i već danas ćemo imati preko 300 testiranih osoba. Moram priznati da nas je ovo jako iznenenadilo”, kazao je Šostar.