U Zagrebu dvoje kineskih policajaca pomaže hrvatskim kolegama tijekom turističke sezone

Foto: PU zagrebačka

U Policijskoj upravi zagrebačkoj danas je predstavljeno dvoje kineskih policajaca koji su u Zagreb stigli kako bi, u sklopu projekta “Sigurna turistička destinacija 2022”, pomogli hrvatskim kolegama u uspostavi što bolje komunikacije s kineskim turistima.

“Sigurna turistička destinacija” dugogodišnji je projekt Ravnateljstva policije, a provodi se od 2006. godine te je u njemu do sada sudjelovalo ukupno 20 policijskih organizacija iz 18 zemalja s ukupno 910 stranih policijskih službenika.

“‘Sigurna turistička destinacija’ je projekt koje je skoro pa i punoljetan, 17 godina se provodi te mu se svake godine pridružuje sve veći broj zemalja, a cilj mu je primarno sigurnost građana i turista dok od danas će građani grada Zagreba na ulicama našeg grada viđati i kolege iz NR Kine”, rekla je Marija Goatti, voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću.

“Do sada su na području Republike Hrvatske u ovom projektu kineski policijski službenici sudjelovali 2018. godine, njih šestero, zatim 2019. godine njih osmero, a isto tako i ove godine od kojih će njih dvoje raditi u Policijskoj upravi zagrebačkoj. O radu policijskih službenika iz NR Kine imamo samo pozitivna iskustva, a koja se prije svega ogledaju u tome da se kineski turisti na području grada Zagreba osjećaju sigurno te je postignut bolji subjektivan osjećaj sigurnosti kod njih. Policijski službenici iz NR Kine radit će u zajedničkim policijskim ophodnjama s policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke u policijskim odorama kineske policije, bez službenog naoružanja i bez primjene policijskih ovlasti. Njihova osnovna zadaća je pomoći našim policijskim službenicima u uspostavi što bolje komunikacije s kineskim turistima, a sve u cilju postizanja maksimalne sigurnosti kineskih turista dok se njihov rad i boravak u Republici Hrvatskoj pa tako i u Policijskoj upravi zagrebačkoj, pozitivno odrazio na promociju Republike Hrvatske kao sigurne i poželjne turističke destinacije”, izjavio je načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

Voditelj službe prevencije Policijske uprave zagrebačke Velimir Tišma istaknuo je: “Kao što smo prije dva tjedna najavili i rad korejskih policijskih službenika u zajedničkim policijskim ophodnjama, danas imamo priliku predstaviti kineske policijske službenike koji će u zajedničkoj policijskoj ophodnji raditi prvenstveno u centru grada Zagreba s ciljem preventivnih aktivnosti. Uzimajući u obzir sigurnosne pokazatelje u Republici Hrvatskoj, kao i u gradu Zagrebu iznimno nam je drago što informacije koje zaprimamo govore da se kineski turisti kod nas osjećaju sigurno.”

Wang Bingyang, policijski službenik NR Kine koji je ove godine u Republiku Hrvatsku došao kako bi sudjelovao u zajedničkim policijskim ophodnjama, zahvalio je omogućili sudjelovanje u ovom projektu.

“Dolazim iz grada kojeg je Marko Polo opisao kao raj na zemlji, a u mom gradu svi znaju da je Marko Polo iz Hrvatske i kada sam čuo da ću dobiti priliku raditi u Hrvatskoj u zajedničkim policijskim ophodnjama preplavili su me osjećaji koje riječima ne mogu opisati. Kada su kolege čule da odlazim u Hrvatsku pitali su mogu li im donijeti autogram Luke Modrića i Maksima Mrvice i samo zamislite moje iznenađenje kada sam na predstavljanju ovog projekta u Šibeniku slušao i gledao upravo Maksima Mrvicu. Od kada smo došli svaki dan doživljavam kao čudo i beskrajno sam zahvalan što sam dobio ovu priliku raditi u zemlji za koju smatram da je iznimno sigurna turistička destinacija. Ono što sam samom sebi obećao jest da ću svoju obitelji dovesti u Hrvatsku kako bi i oni imali mogućnost uživati u ovoj sigurnoj i prelijepoj zemlji s kojom njegujemo diplomatske i prijateljske odnose već punih 30 godina”, rekao je Wang Bingyang.

Ministarstvo unutarnjih poslova je 2006. godine pokrenulo jedinstveni projekt Sigurna turistička sezona – odnosno zajedničke ophodnje stranih policijskih službenika i hrvatske policije u turističkim mjestima u kojima borave gosti iz njihovih zemalja.

Projekt je 2021. godine promijenio svoje ime u “Sigurna turistička destinacija”, kao rezultat zajedničke odluke donesene s našim domaćim partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom, a što je više u skladu sa značajem, opsegom i sigurnosnim okolnostima njegove provedbe.

Nakon dvije pandemijske godine, projekt se ove godine provodi u punom opsegu te u njemu sudjeluje rekordan broj od 100 policijskih službenika iz 18 država odnosno 20 policijskih organizacija.