Policajka Katarina poziva mlade koji razmišljaju o odabiru profesije, da postanu policajci

Foto: Policijska uprava varaždinska

Policijska službenica Katarina Švaljek Drčec, radi kao kriminalistička tehničarka u Odsjeku kriminalističke tehnike PU varaždinske.

Od samog djetinjstva svaka osoba ima neki životni cilj i put u životu, a Katarinin je bio postati policajka. Kad bi je pitali „Što bih htjela biti kad odrasteš?“, odgovor je uvijek bio isti – policajka.

Katarina je u policiji od 2007. godine. Nakon završene Srednje strukovne škole u Varaždinu za zanimanje Tehničar zaštite osoba i imovine, neko vrijeme radila je u struci u zaštitarskoj firmi, a potom se prijavila se za Program obrazovanja za zanimanje policajac i kako ističe ostvarila životni san i postala policajka.

Nakon završenog školovanja na Policijskoj akademiji i odrađenog vježbeničkog staža, položila je državni stručni ispit i time postala policijska službenica u punom smislu riječi te kroz svakodnevni posao potvrdila ono što je oduvijek znala, a to je da želi nositi policijsku odoru i brinuti za sigurnost svojih bližnjih, kao i cijele zajednice.

Od 2008. godine radila je u Policijskoj upravi varaždinskoj na poslovima granične policije u Postaji granične policije Varaždin. Sa željom da se okuša i u ostalim poslovima policije od 2009. godine radila je u Policijskoj postaji Novi Marof na poslovima temeljne policije. Nakon nekoliko godina obavljanja policijskog posla, 2011. godine prijavila se na tečaj za kriminalističkog tehničara i prošla obuku.

Posao kriminalističkog tehničara je specifičan iz razloga što kriminalistički tehničari dolaze na mjesto događaja nakon što počinitelj izvrši kazneno djelo i zapravo tada moraju biti u ulozi tog počinitelja i razmišljati kao on, raditi misaonu rekonstrukciju na koji način je kazneno djelo izvršio, a sve to kako bi na pravim mjestima tražili i pronašli tragove koje počinitelj ostavi na mjestu događaja, iste kvalitetno i profesionalno označili, izuzeli, zapakirali i poslali na vještačenje u Centar za forenzična istraživanja, ispitivanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Policijski posao je vrlo zanimljiv, dinamičan, izazovan, ponekad i zahtjevan, te ni jedan očevid nije isti. U grupu kriminalističke tehnike PU varaždinske rado primaju nove, zainteresirane, marljive ljude koji su željni novih znanja i vještina, te ovim putem pozivamo mlade koji još razmišljaju o odabiru profesije, da se prijave i postanu policajci/policajke. Novi Program za ovo zanimanje počinje u listopadu ove godine, a nakon uspješnog završetka čeka ih radni odnos u Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Nadamo se da će netko od Vas osjetiti „poziv“ i uskoro biti dio našeg tima, poručuje Katarina.

Policijska uprava varaždinska podsjeća da Ministarstvo unutarnjih poslova trenutno ima raspisana dva natječaja. Jedan je namijenjen osobama koje nisu starije od 28 godina i završile su srednju školu, a riječ je o Programu srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Drugi natječaj namijenjen je mladima koji nisu stariji od 19 godina i završili su prva dva razreda srednje škole u četverogodišnjem trajanju, a riječ je o upisu učenika u III. razred srednje Policijske škole ”Josip Jović”.

U oba programa školovanja polaznicima i učenicima osigurani su smještaj i prehrana, odora i sportska oprema, knjige i školski pribor, mjesečna naknada za osobne potrebe i dodatno osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, a kategorizirani sportaši imaju pravo i na pojačanu prehranu i nastavak trenažnog procesa.

Svi oni koji završe školovanje čeka siguran posao. Isto tako, Ministarstvo unutarnjih poslova omogućuje policijskim službenicima i nastavak školovanja na Veleučilištu kriminalistike i javne sigurnosti, a svi oni koje završe prekvalifikaciju ili srednju policijsku školu s prosjekom 5.0 imaju izravan upis.

Sve informacije o natječajima mogu se pronaći na web stranici Policijske uprave varaždinske, Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”, u bilo kojoj policijskoj postaji, na YouTube kanalu MUP-a i društvenim mrežama Policijske akademije ”Prvi hrvatski redarstvenik”, a zainteresirani informacije mogu dobiti i putem kontakt telefona Policijske škole ”Josip Jović” 01/24 26 305 i 01/24 26 313.