U Sigetu otvoren socijalni dućan, drugi u gradu Zagrebu

Zamjenica gradonačelnika, koja obnaša dužnost gradonačelnika, Sandra Švaljek otvorila je danas, u prostoru Gradskog društva Crveni križ Zagreb, u Sigetu 18, socijalni dućan.

socijalni_ducan_2

Projekt koji su inicirali Grad Zagreb – Gradski ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Caritas Zagrebačke nadbiskupije i Crveni križ Zagreb, uz podršku Caritasa Župe sv. Antuna Padovanskog i donatora – tvrtki Lidl, Billa, Dinova-Diona, Dukat, Jamnica, Konzum i Prehrana trgovina.

Zahvalivši partnerima i donatorima na realizaciji projekta, zamjenica Švaljek naglasila je da je višegodišnja kriza, tijekom koje su mnogi građani ostali bez posla ili imaju toliko male plaće da nemaju za osnovne životne potrebe, nažalost uzrokovala potrebu za otvaranjem socijalnih dućana.

“Drago mi je da je i privatni sektor imao sluha i uključio se u projekt za dobrobit zajednice u kojoj ujedno i ostvaruju svoje poslovne uspjehe”, dodala je zamjenica.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu otvoriti ovaj socijalni dućan, ali bit će mi još veće ako ću ga moći zatvoriti, jer bi to značilo da je situacija u društvu takva da više nema potrebe za njim. Ovaj će dućan pomoći onima koji ne zadovoljavaju kriterije sustava za dobivanje pomoći ali našli su se u takvim životnim uvjetima da im je pomoć neophodno potrebna”,istaknula je Sandra Švaljek.

“Ono što smo obećali to smo i učinili, a glavna uloga Grada u ovom je projektu potpora, odnosno podaci koji su neophodno potrebni kako bi se znalo kojim obiteljima je pomoć najviše potrebna i u kojem obliku, a nisu već u sustavu pomoći”, napomenula je pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna.

“Ovaj projekt Caritas provodi već nekoliko godina”, istaknuo je ravnatelj Crvenog križa Zagreb Petar Penava, a zbog situacije u društvu uključio se i Grad Zagreb, kao i sedam tvrtki donatora, kako bi mogli otvoriti još jedan socijalni dućan. Nastojat ćemo otvoriti dućane i u drugim dijelovima grada ako će biti potrebe.

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar izrazila je zadovoljstvo što se dobar model, koji je Caritas prije pet i pol godina započeo s Lidlom, proširuje.

“Cilj nam je pomoći što većem broju ljudi kojima je pomoć potrebna, a nadamo se da će ovaj dućan, uz postojeći u Gajnicama, omogućiti češću podjelu paketa”, rekao je.

Predstavnici donatora, direktori Lidla i Dukata, Boris Lukšić i Alen Fontana, izrazili su zadovoljstvo što mogu pomoći građanima u teškim životnim situacijama, naglasivši da su i do sada nastojali sudjelovati u humanitarnim projektima.

Foto: Zagreb.hr