Volonteri Crvenog križa Zagreb dostavili pakete pomoći osobama smještenima u Hostelu Arena

Foto: Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb

Volonteri i djelatnici zagrebačkog Crvenog križa proveli su dva dana u Hostelu Arena dijeleći pakete s higijenskim potrepštinama i promotivnim materijalima osobama koje su zdravstveno ili socijalno ugrožene i koje su tamo smještene jer su ostale bez svojih domova u potresu koji je prije tri godine uzdrmao glavni grad i cijelu Hrvatsku.

Onima koji su izrazili potrebu pružena je psihosocijalna i emocionalna podrška.

Sve osobe koje su primile pomoć, njih 86, ispunile su anonimni upitnik o učincima volonterskog rada na život zajednice kojim ispitujemo zadovoljstvo radom i pruženom uslugom volontera GDCK Zagreb kako bi unaprijedili daljnje volonterske aktivnosti.

Male građanske akcije samo su dio aktivnosti koje Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom kroz projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom“.

U sklopu projekta planirano je ukupno 150 posjeta građanima koji se zbog zdravstvenih razloga otežano kreću ili im je ugroženo zdravlje, kao i socijalno ugrožene građane. Tijekom posjeta, volonteri korisnicima dijele pakete s higijenskim ili prehrambenim artiklima prema njihovim potrebama te promotivne materijale – džepne svjetiljke, kabanice i letak „Informacije za krizne situacije“ kako bi ih što bolje informirali i pripremili za potencijalne krizne situacije koje su bile brojne u proteklih nekoliko godina. Volonteri od svibnja posjećuju Zagrepčane koji su redovni korisnici programa Pomoć u kući (dostava gotovih obroka, obavljanje kućnih poslova i održavanje osobne higijene), kao i korisnike Prihvatilišta za beskućnike i Hostela Arena.

Rad volontera na ovom projektu ne podrazumijeva samo obilazak korisnika, već i detaljno planiranje aktivnosti na terenu te analizu prikupljenih podataka kako bi unaprijedili svoje djelovanje i pružili što kvalitetniju podršku i pomoć ugroženim građanima. Volonteri aktivno sudjeluju u svim procesima, uče i skupljaju vrijedno iskustvo te svakim danom postaju bolja i unaprijeđena verzija sebe.
Kroz jednogodišnji projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom“ Crveni križ Zagreb jača vlastite kapacitete za pružanje učinkovitog odgovora na potrebe lokalne zajednice u kriznim situacijama te jača suradnju s partnerskom organizacijom u području pružanja potpore lokalnoj zajednici u situacijama krize. Poseban naglasak kroz projekt stavljen je na menadžment i upravljanje volonterima te uvođenje inovativnih alata i mehanizama za razvoj kriznog volontiranja na lokalnoj razini.

Od početka projekta izrađeni su brojni ključni dokumenti koji će Crvenom križu Zagreb pomoći u organizaciji i koordinaciji pri pružanju bržeg i efikasnijeg odgovora u kriznim situacijama poput Plana kriznog menadžmenta i upravljanja volonterima u kriznim situacijama kojim je definirano postupanje svih raspoloživih snaga u kriznim situacijama, Plana za afirmaciju inovativnih politika u razvoju volonterstva kojim je zadan okvir za razvijanje kroz 12 točaka te Mapiranja potreba i usluga lokalne zajednice za upravljanje kriznim situacijama kojim su objedinjene potrebe i odgovori na potrebe u kriznim situacijama s kojima se građani Zagreba, ali i Hrvatske sve češće susreću.
Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb kao nevladina organizacija ima ulogu operativne snage civilne zaštite na području Grada Zagreba s ovlastima županijskog društva te djeluje u svim kriznim situacijama.

Projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom” (UP.04.2.1.11.0431) vrijedan gotovo 63 tisuće eura (62.787,49 EUR) financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“