U šest odvojenih slučajeva, karlovačka policija spriječila krijumčarenje 117 osoba

Foto: MUP

Policijski službenici su na području nadležnosti Policijske uprave karlovačke u razdoblju do 10. do 14. kolovoza uhvatili 11 krijumčara koji su prevozili 117 stranih državljana.

U šest odvojenih slučajeva, nad 11 muškaraca provedeno je kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

U četvrtak 10. kolovoza, policijski službenici Ravnateljstva policije su u Slunju zaustavili i kontrolirali osobni automobil bugarskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 60-godišnji državljanin Bugarske. Prilikom kontrole, u vozilu je zatečeno šest stranih državljana, koji su toga dana u noćnim satima na nezakonit način prešli državnu granicu. Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je i 56-godišnji državljanin Bugarske sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata upravljajući osobnim automobilom bugarskih nacionalnih oznaka.

Zatim istoga dana u večernjim satima na području općine Vojnić, policijski službenici PGP Cetingrad su u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije zaustavili dva osobna automobila rumunjskih nacionalnih oznaka. Jednim vozilom je upravljao 38-godišnji državljanin Rumunjske te je prilikom kontrole u vozilu zatečeno osam stranih državljana, koji su također toga dana na nezakonit način prešli državnu granicu. Drugim vozilom je upravljao 33-godišnji državljanin Rumunjske i s njim su u vozilu zatečena još dvojica državljana Rumunjske (32 i 24). Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 33-godišnjak sudjelovao u počinjenju kaznenog djela tako što je služio kao prethodnica prijevozu nezakonitih migranata, a u cilju dojave o policijskim ophodnjama i izbjegavanju policijskog nadzora.

Tijekom postupanja policije, svi strani državljani, njih 14, izrazilo je namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok će šestorica osumnjičenih muškaraca biti kazneno prijavljeni nadležnom državnom odvjetništvu.

Policijski službenici PGP Cetingrad su u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije na području općine Cetingrad u večernjim satima 12. kolovoza zaustavili osobni automobil bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 36-godišnji bosansko-hercegovački državljanin. Prilikom kontrole u vozilu je zatečeno pet stranih državljana od kojih se jedan nalazio u prtljažnom prostoru.

Kao suvozač u vozilu je zatečen 47-godišnjak, također bosansko-hercegovački državljanin za kojeg je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku te će se protiv njega podnijeti prekršajna prijava.

Nadalje, u nedjelju 13. kolovoza, policijski službenici Ravnateljstva policije su u Slunju zaustavili i kontrolirali osobni automobil poljskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 51-godišnji državljanin Kazahstana. Prilikom kontrole, u vozilu su zatečena četiri strana državljana koji su toga dana u noćnim satima na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Također istoga dana u večernjim sati policijski službenici Ravnateljstva policije su na području Karlovca zaustavili osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin. Kontrolom su utvrdili da je vozilom prevozio šest stranih državljana koji su 12. kolovoza na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku.

Strani državljani, njih 16, izrazili su namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom. Bosansko-hercegovački državljani i državljani Kazahstana su predani pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu. Isto tako će i hrvatski državljanin biti kazneno prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu.

Šesti slučaj u kojem su policijski službenici proveli kriminalističko istraživanje dogodio se u ponedjeljak, 14. kolovoza, u večernjim satima, na graničnom prijelazu, na ulazu u Republiku Hrvatsku. Prilikom kontrole teretnog vozila s pridodanim priključnim vozilom bosansko-hercegovačkih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 57-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine zatečeno je 87 stranih državljana. Njih petero je izrazilo namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnom zaštitom dok je ostalima odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku. Vozač je predan pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava proslijeđena nadležnom državnom odvjetništvu.