U povodu ulaska Hrvatske u EU, u Berlinu otvorena izložba ‘Be CROative’

be-croativeU povodu obilježavanja povijesnog dana ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Njemačkoj i Turističkom zajednicom grada Zagreb od 12. do 14. lipnja na trgu Potsdamer Platz u Berlinu predstavlja svjetski poznatu izložbu Be CROative.

Podsjećajući kako je upravo Njemačka prošlotjednim ratificiranjem hrvatskog pristupnog sporazuma potpuno otvorila Hrvatskoj vrata u EU, potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta prilikom otvaranja izložbe kazala je kako nije slučajnost što je odabran ovaj trenutak za izložbu Be CROative u Berlinu.

Njemačka je jedno od najvećih gospodarstva u Europi i svijetu, ali i jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a već dugi niz godina bilježi sigurno prvo mjesto po broju dolazaka stranih turista u Hrvatsku, s gotovo dva milijuna posjetitelja, istaknula je.

Izložba koja je od danas otvorena za posjetitelje predstavljena je konceptom koji prikazuje tri aspekta Hrvatske 21. stoljeća – njezinu prošlost (predstavljanje hrvatskih znanstvenika/inovatora/umjetnika i njihovih djela kroz povijest), sadašnjost (predstavljanje najkvalitetnijih hrvatskih proizvoda, nositelja znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko te prirodnih ljepota Hrvatske) te budućnost (predstavljanje Hrvatske kao investicijske destinacije).

Vizualni izgled izložbenog prostora temelji se na korištenju oblika kocke koji simbolički predstavlja Hrvatsku, a multimedijalna izložba na principu gledaj, slušaj, osjeti dočarava posjetiteljima Hrvatsku u njenom najboljem izdanju, ističu iz HGK.
U luksuznim staklenim vitrinama izloženi su mnogi hrvatski proizvodi, nositelji znakova Izvorno hrvatsko iHrvatska kvaliteta te svjetski poznati izumi Hrvata, dok se na videozidu prikazuju slike hrvatskih proizvoda popraćene tipičnim zvukovima mora, galebova, cvrčaka i dalmatinskih kampanela.

Druge dvije izložbe Be CROative održat će se u Bruxellesu od 24. do 28. lipnja u povodu proslave Dana državnosti te u Strasbourgu od 1. do 5. srpnja u povodu zasjedanja Europskog parlamenta u kojemu će Hrvatska po prvi put imati svoje punopravne predstavnike.