Kravat pukovnija vraća se na gradske ulice, prva Smjena straže održat će se na Dana državnosti

Foto: Arhiva Academia Cravatica

Na Dan državnosti te 31. svibnja povodom Dana Grada Zagreba počinje Kravat pukovnija ponovo počinje s redovnim održavanjem vojno-povijesne ceremonije Smjene straže.

Tradicionalno, smjene će biti upriličene u 12.00 sati na Markovom trgu.

Zbog pandemije koronavirusa, aktivnosti pukovnije se nisu mogle održavati, no građani u centru Zagreba ovih dana ponovno mogu vidjeti konjanike, pješadiju i bubnjare kako pripremaju atraktivnu koreografiju za svečanost Smjene straže, piše Večernji list.

“S obzirom da se sve polako vraća u normalno stanje, drago nam je priopćiti da Kravat pukovnija nastavlja sa svojim djelovanjem, sve u skladu s propisanim mjerama i štiteći zdravlje svih koji sudjeluju u procesu. Nadamo se da će unatoč novonastalim okolnostima Zagreb i ove godine brojati brojne posjete turista koji će uživati u našim ceremonijama, kao i građani grada Zagreba”, istaknuo je zapovjednik Željko Matejčić te dodao kako je ovo deseta jubilarna godina postojanja i djelovanja Kravat pukovnije.

“Svrha našeg djelovanja je približiti dio povijesti građanima i turistima kroz ovakav kulturni i turistički sadržaj, koji ćemo za početak upriličiti upravo na Dan državnosti, a potom i na Dan Grada Zagreba. Kao i svaki put do sada, želim pozvati građane Zagreba i sve koji su taj dan nazočni u gradu da nam se pridruže u što većem broju”, dodao je matejčić.

Projekt Kravat pukovnije autorska je zamisao Marijana Bušića, ravnatelja ustanove Academia Cravatica, a od 2010. godine, u partnerstvu s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, pješaci, konjanici i bubnjari Kravat pukovnije, odjeveni u replike odora hrvatskih vojnika iz Tridesetogodišnjeg rata u 17. stoljeću, svojim atraktivnim vojno-povijesnim programom Smjene straže aktualiziraju povijesne početke kravate, jedinstvenog hrvatskog doprinosa svjetskoj kulturnoj baštini.

Nakon ceremonije na Dan državnosti i Dan Grada Zagreba, smjene straža Kravat pukovnije odvijat će se se svake subote i nedjelje a prigodne Smjene straže održavat će se i tijekom blagdana te u Adventu.