U nedjelju središtem Zagreba “vladaju” biciklisti, održat će se 19. Zagrebačka žbica i 3. Mala biciklijada

U nedjelju središtem Zagreba “vladaju” biciklisti, održat će se 19. Zagrebačka žbica i 3. Mala biciklijada
Foto: Press
Biciklijada
Ilustracija | Foto: Zagreb.hr

U nedjelju, 22 rujna, na Europski dan bez automobila, središte Zagreba bit će od 8 do 20 sati zatvoreno za promet motornim vozilima.

Za promet se zatvara središnja zoni grada omeđenoj ulicama Trg bana J. Jelačića – Jurišićeva – Palmotićeva – Boškovićeva – Andrije Hebranga – Gundulićeva – Ilica – Mesnička – Demetrova – Ilirski trg – Radićeva – Trg bana J. Jelačića.

Iz zabrane se izuzimaju interventna vozila (Hitna pomoć, vatrogasci, policija), komunalna vozila, vozila osoba sa invaliditetom koja imaju prebivalište u navedenoj zoni, taxi vozila i vozila javnog gradskog prijevoza.

Umjesto automobila, središtem grada će zauzeti pješaci i biciklisti.

Biciklisti se mogu priključiti tradicionalnoj manifestaciji “Zagrebačka žbica” koja se održava po 19. put. Start je točno u podne na Zrinjevcu.

Žbica je nastala 2000. godine kao dio obilježavanja Dana bez automobila sa željom veće vidljivosti i ravnopravnosti biciklista te promicanja tolerancije i prometne kulture među svim sudionicima u prometu.

Zagrebačka žbica 2019.
Trasa 19. Zagrebačke žbice | Foto: Facebook / Vozim za Zagreb

Prije tradicionalne Zagrebačke žbice na Zrinjevcu će se održati još jedna zanimljiva bicklistička manifestacija – 3. Mala biciklijada.

Sudjeluju djeca do 6 godina starosti, vrsta vozila nije precizno definirana, mogu to biti guralice, bicikli s pomoćnim kotačima ili bez njih, tricikli… do 20″ veličine vozila.

Start 3. Male biciklijade je u 10:30 sati, a prijave počinju pola pola sata ranije, u 10.00 sati, na štandu kod Paviljona. Organizatori napominju da djecu mogu prijaviti jedino roditeljili ili zakonski zastupnici.

Obilježavanjem Europskog dana bez automobila želi se ohrabriti ljude da se barem na jedan dan oslone na druge oblike prijevoza kako bi se smanjilo onečišćenje, buka i razne opasnosti koje donose promet i transport. On je svojevrsno finale Europskog tjedna mobilnosti koji se obilježava od 16. do 22. rujna, a posvećen je promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama. [ Ivica Majić ]