U petak u tramvaje i autobuse možete bez karte! Grad Zagreb časti u povodu “Dan bez automobila”

Foto: Ivan Šabić

Grad Zagreb je i ove godine uključen u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti kroz organizaciju raznih aktivnosti, s posebnim naglaskom na najmlađe sugrađane, a sve kako bi djeca spoznala važnost redovitog kretanja, vježbanja, vožnje bicikla, pješačenja i boravka na svježem zraku.

Središnji događaj Europskog tjedna mobilnosti je “Dan bez automobila” koji će se obilježiti u petak, 22. rujna.

Tim povodom je Grad Zagreb za sve građane u petak osigurao besplatan javni gradski prijevoz tramvajima i autobusima na području Grada Zagreba sa željom da se građani barem na jedan dan u godini odreknu vožnje svojim automobilima i zamjene ga javnim gradskim prijevozom, objavio je ZET.

Aktivnostima Europskog tjedna mobilnosti 2023. ZET se priključuje i edukacijom vozača tramvaja, autobusa i vozila za prijevoz osoba s invaliditetom o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulazak u vozilo, korištenje pristupne rampe, glasovne najave, komunikacija).

Edukaciju za vozače provode predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, u suradnji sa Savezom gluhih i nagluhih grada Zagreba, Udrugom slijepih Zagreb, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Savezom udruga za autizam Hrvatske.