U KAZALIŠTU KNAP: ‘Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju’

U KAZALIŠTU KNAP:  'Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju'
Foto: Press

U kazalištu KNAP je u tijeku ciklus alternativnog kazališnog izričaja Alt-Knap: Kazalište za sva osjetila. Nakon uspješne prezentacije prvog projekta Pod naponom teatra Mašina igre, kojom je ciklus otvoren, KNAP će u četvrtak, 21. veljače, u 20 sati ugostiti hrvatskog performera mlađe generacije Borisa Kadina s performansom Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju iz 2009.

Performans je nastao u produkciji kultnog slovenskog performing kolektiva Via Negativa, a u režiji intrigantnog Bojana Jablanovca. Ovaj projekt dolazi nakon zapažene prošlogodišnje izvedbe u Muzeju suvremene umjetnosti MSUM u Ljubljani.

Kroz performans Što mi je Beuys rekao dok sam mrtav ležao u njegovom naručju autori propituju što je to u esenciji vrhunska umjetnost te odakle dolazi inovacija i što je to što čini umjetnika dostojnog njegove teme. Prema Borisu, Joseph Beuys umjetnik je iznad svih kategorija.

Projekt je nastao u sklopu ciklusa Via Nova, unutar kojeg su izvođeni performansi proizašli iz projekta oblikovanog kroz sedmogodišnje istraživanje smrtnih grijeha. Ciklus je nastao iz svijesti o logici suvremene umjetničke produkcije koja umjetniku diktira trajni proces kreacije nečeg novog, što je zapravo paradoks. Novo postaje ujedno i anticipirano, a predvidjeti se može samo predvidljivo.

Boris Kadin (1980) međunarodni je umjetnik, autor projekata, performer i kustos. Djeluje u različitim umjetničkim disciplinama i koristi različite aktivističke strategije, a od 2001. višegodišnji je suradnik slovenskog kolektiva Via Negativa. Via Negativa je pak međunarodna platforma za istraživanje, razvoj i produkciju suvremene performativne umjetnosti, oformljena 2002. godine, a djeluje pod umjetničkim vodstvom kazališnog redatelja Bojana Jablanovca.

Kako je ciklus Alt-KNAP: Kazalište za sva osjetila zamišljen kao izvedbeno diskurzivni ciklus, nakon svake izvedbe poziva se sva zainteresirana publika na neformalno druženje s autorima. Tako će se ovog puta otvoriti razgovor s Borisom Kadinom o performerskoj sceni u Hrvatskoj, Sloveniji i Europi, iskustvu rada s Via Negativom te drugim performerskim mrežama i kolektivima.

Za kraj ciklusa 28. veljače možete uživati u multimedijalnoj izvedbi predstave Ja sam Veronika. Nastala je prema motivima hit-romana autora Paola Coelha Veronika je odlučila umrijeti, u produkciji Kazališne organizacije Studio 9, a autorski je rad u izvedbi Karmen Sunčane Lovrić i Mladena Vujčića. Predstava za ishodište postavlja pitanja koja su čovjeku inherentna od pamtivijeka u područjima intimnih kriza: zašto živimo kad od začetka stajemo na put koji neminovno vodi ka smrti, koji je smisao života i zašto uopće vrijedi živjeti.

Kroz napetu, emocijama nabijenu dramu s elementima komedije i apsurda, u skrivene kutke Veronikinog zatomljenog uma vodi vas autorski tim: uz autore i glumce Karmen Sunčanu Lovrić i Mladena Vujčića kreator glazbe Gordan Tomić te dizajner rasvjete i projekcije Luka Matić. Dramaturgiju supotpisuje Marija Antić, a kostime Koraljka Karabotić-Milovac.