RADIO & JULIET: Moderni balet uz glazbu Radioheada ponovno oduševio Zagreb!

RADIO & JULIET: Moderni balet uz glazbu Radioheada ponovno oduševio Zagreb!
Foto: Press

Tri godine nakon prvog prikazivanja u Zagrebu, moderni balet ‘Radio & Juliet’ ispunio je iznova Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, a šarolika publika pokazala je da Hrvatska voli neobičan spoj dvaju umjetnosti – baleta i rock glazbe.

Gledatelji su u rasprodanom Lisinskom svjedočili kombinaciji suvremenog baleta, vrhunskih baletana i zanimljive koreografije uz virtuozne glazbene podloge a na repertoaru su bila dva čina. Prvi čin “Quatro” bio svojevrsno zagrijavanje publike za drugi čin, modernu verziju Shakespearove tragedije “Romeo i Julija”, nazvanom “Radio & Juliet”.

Dok se Quatro referira na život i kaotičnost velegrada uz glazbenu podlogu priznatog slovenskog skladatelja Milka Lazara, “Radio i Juliet” pokazao je kako izgleda simbioza moderne baletne koreografije i kultne glazbe poznatog benda “Radiohead”.

Oba čina djela su poznatog koreografa Edwarda Cluga a glavna atrakcija večeri bio je jedan od najboljih plesača današnjice, prvak Marijinskog teatra i baletna zvijezda – Denis Matvienko. Pored odlične baletne trupe, izvanrednih Ivana Zhuravlieva i Ekaterine Kurchenko, u ulozi Julije posebno se istaknula nada baletnog svijeta, Olga Tymoshiva.

U sat vremena drugog čina publika je imala priliku proživjeti priču veronskih ljubavnika, Romea i Julije, iz pomalo pomaknute perspektive a ljubitelji Radioheada uživali su u pjesama poput “Motion Picture Soundtrack”, “Fitter Happier”, “Life In A Glasshouse”, “How To Disappear Completely”, “Sit down. Stand up” dok je pjesmom “Bulletproof… I Wish I Was” predstava privedena kraju.

Gledatelji u Lisinskom baletane su nagradili gromoglasnim pljeskom i ovacijama a nakon predstave i upitima o sljedećem gostovanju u Zagrebu. S obzirom na ljubav između baletana i publike koja je iznova potvrđena, iz organizacije ARTentainmenta najavljeno je da se na sljedeće druženje neće dugo čekati.