U Hrvatskom saboru održat će se jedinstvena izložba “Kravata – simbol predsjedanja EU”

U Hrvatskom saboru održat će se jedinstvena izložba "Kravata - simbol predsjedanja EU"
Foto: Pixabay

Ususret ovogodišnjem Svjetskom danu kravate koji se globalno obilježava 18. listopada i drugom po redu festivalu Dani kravate koji će se održati od 13. do 18. listopada, ustanova Academia Cravatica najavila je otvorenje jedinstvene izložbe “Kravata – simbol predsjedanja EU” u Hrvatskom saboru.

Stjecajem okolnosti, ova je izložba – u sklopu koje će 17. listopada, u prostoru Sabora Republike Hrvatske, svečano biti predstavljene kravate zemalja predsjedateljica Europske unije – dobila iznimnu uvertiru. Naime, dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga.

dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga
dr. Edith Mock, udovica Aloisa Mocka, darovala je ustanovi Academiji Cravatici kravatu svoga pokojnog supruga / Foto: Arhiva AC

Alois Mock, nekadašnji potpredsjednik vlade Republike Austrije i njezin ministar vanjskih poslova, ujedno je i jedan od najpopularnijih europskih i austrijskih političara s kraja 20. stoljeća, a upravo je darovanu kravatu nosio u noći referenduma i austrijskog “Da” pristupanju Europskoj uniji.

“Potaknuta inicijativom Mire Gavrana, prvog veleposlanika kravate i dobitnika nagrade koja nosi ime Aloisa Mocka, a dodjeljuje se osobama koje se zalažu za jačanje europskog jedinstva, dr. Edith Mock prije nekoliko dana kravatu je predala gospodinu Marijanu Brajinoviću, ministru savjetniku u austrijskoj vladi, a ona je potom stigla na Kaptol, u prostore Academie Cravatice gdje je uvrštena u muzejsku zbirku Academie Cravatice”, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

Inače, države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća svakih šest mjeseci, pri čemu će ova čast Hrvatskoj pripasti 2020., a prilikom predaje dužnosti između pojedinih zemalja predsjedateljica poklanja se upravo – kravata.

Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate
Miro Gavran, prvi Veleposlanik kravate / Foto: Dhar Media

“Tradicija darivanja kravate koju je ustanovila Europska unija odlikuje se ležernošću i elegancijom, isticanjem zajedništva, a ne isključivosti. Doduše, moglo bi se reći da se ističe posebnost, ali u zajedništvu. Ništa takvim odlikama ne odgovora i ne može odgovarati bolje od kravate; ona je doista sveeuropska baština. Ali i specifičan hrvatski ulog spomenutom zajedništvu kojemu svaka zemlja doprinosi na svoj način”, zaključuje Albaneže.

Drugi po redu i jedini europski festival posvećen kravati – Dani kravate, održat će se ove godine od 13. do 18. listopada, a uz najavljenu izložbu “Kravata – simbol predsjedanja EU“, u pripremi je i niz drugih događaja i aktivnosti u organizaciji ustanove Academia Cravatica, a koje slave Hrvatsku kao domovinu kravate i promiču kravatu kao hrvatsku, europsku i svjetsku kulturnu baštinu.