KRAVATIRALI BANA: Vezivanjem kravate banu Jelačiću, otvoren festival Dani kravate

KRAVATIRALI BANA: Vezivanjem kravate banu Jelačiću, otvoren festival Dani kravate
Foto: ZG express

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kravate, danas je, vezivanjem kravate banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, otvoren festival Dani kravate.

Festival će trajati do 21. listopada, a programom je predviđeno vezanje kravata i rubaca na pedesetak zagrebačkih spomenika, Velika smjena straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom na Trgu sv. Marka, izložba Kravata – simbol predsjedanja EU, Smjena straže Kravat pukovnije, svjetlosne projekcije na temu kravate na fontanama.

Festival koji ove godine dobiva svoje drugo izdanje, jedini je festival u Europi posvećen kravati, koju promiče kao hrvatsku, europsku i svjetsku pokretnu kuturnu baštinu.

Središnji događaj festivala Dani kravate tradicionalno je i proslava Svjetskog dana kravate, u kojoj će se ustanovi Academia Cravatica pridružiti i brojne obrazovne ustanove, vrtići i škole širom Hrvatske i brojne iseljeničke organizacije iz Europe i svijeta.

Festival Dani kravate 2018 - Kravatu je dobio i spomenik Andriji Meduliću
Kravatu je dobio i spomenik Andriji Meduliću / Foto: ZG express

Ovogodišnji prvi festivalski dan, nakon svečanog otvorenja na Trgu bana Jelačića, nastavljen vezivanjem kravata na pedesetak spomenika hrvatskih uglednika u središtu Zagreba. Program se u nedjelju, 14. listopada nastavlja vojno-povijesnim spektaklom – Velikom smjenom straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom koju će u podne, na trgu sv. Marka predvoditi Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe – Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.

Utorak, 15. listopada dan je kada će u prvom planu Festivala biti niz prigodnih obrazovnih radionica i priredbi u osnovnim školama širom Hrvatske kojih u ovom projektu sudjeluje više od pet stotina, a jednu od njih, Osnovnu školu Šestine, posjetit će i vojnici Kravat pukovnije i sudjelovati u školskim aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana kravate.

Posebno zanimljiv i značajan dio ovogodišnjih Dana kravate svakako je izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije – “Kravata – simbol predsjedanja EU“ koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. listopada. Uoči i tijekom otvorenja izložbe, vojnici Kravat pukovnije pronijet će u svečanom mimo-hodu zastave svih članica EU na kojima je glavni motiv kravata ili rubac što su ih te zemlje izradile u svrhu obilježavanja svoga polugodišnjeg predsjedanja EU.

“Tim činom, kravata će biti uzdignuta na razinu sveeuropskoga simbola”, naglašavanju iz ustanove Academia Cravatica.

Na sam Svjetski dan kravate, u četvrtak 18. listopada, Kravat pukovnija će izvesti svečanu Smjenu straže na Trgu sv. Marka, a cjelodnevnom obilježavanju Svjetskog dana kravate pridružit će se i građani širom zemlje i hrvatska dijaspora.

“Upravo je toga datuma, 18. listopada 2003. godine, ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić izveo svoju umjetničku instalaciju Kravata oko Arene, kada je oko amfiteatra u Puli svezana najveća kravata na svijetu. Pet godina kasnije, na inicijativu ustanove Academia Cravatica, Hrvatski sabor taj je dan proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj, a inicijativu su preuzele brojne države u Europi i svijetu, u kojima se svake godine prigodno obilježava Svjetski dan kravate”, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana kravate, u sklopu festivala Dani kravate, u Zagrebu će se 20. listopada održati i prigodni Kravata Party, a zatvaranje Festivala označit će skidanje kravata sa zagrebačkih spomenika u nedjelju, 21. listopada.