Nacionalna i sveučilišna knjižnica obilježava Europski dan konzervacije-restauracije

Nacionalna i sveučilišna knjižnica obilježava Europski dan konzervacije-restauracije
Foto: Press

Kako su se nekada izrađivale i ukrašavale knjige, kako mirišu stare knjige, tko se njima hrani, koji su vidljivi i nevidljivi znakovi propadanja knjiga i kako izgleda jedan radni dan konzervatora i restauratora…?

To su samo neka od pitanja na koja ćete dobiti odgovor posjetite li u petak 12. listopada Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

Djelatnici Odjela zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pozivaju sve zainteresirane da toga dana proslave s njima Europski dan konzervacije-restauracije kulturne baštine koji se diljem Europe ove godine obilježava 14. listopada.

Konzervatorsko-restauratorska služba NSK tim će povodom otvoriti svoja vrata građanima od 9:00 do 13:00, a od 13:00 do 14:30 sati u malom predvorju Knjižnice organizira i zanimljiva predavanja o razvoju konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj kao i izazovima održivosti konzervatorsko-restauratorske prakse.

Obilježavanje Europskog dana konzervacije-restauracije prigoda je da se upoznate s radom Odjela zaštita i pohrana NSK koji se približava svojoj 60 obljetnici postojanja kao i prilika za razgovor s konzervatorima i restauratorima koji štite najvrjednija djela hrvatske pisane baštine. Ponesite i vlastite knjige ili drugu papirnu građu i doznajte kako ih pravilno zaštiti i čuvati za budućnost.

U malom predvorju Knjižnice od 13:00 sati poslušati možete i predavanja Put do suvremenog konzerviranja i restauriranja dr. sc. Denisa Vokića, konzervatora-restauratora savjetnika sa Sveučilišta u Dubrovniku, Izazovi održivosti u konzervatorsko-restauratorskoj praksi, dr. sc. Dragice Krstić, konzervatorice savjetnice iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i predavanje Zeleni, ekološki prihvatljivi materijali u zaštiti kulturne baštine Krešimira Jadra iz tvrtke Crescat.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu pridružila se obilježavanju Europskog dana konzervacije-restauracije upravo kako bi ukazala na njihov značaj i vrijednost u zaštiti i očuvanju kulturne baštine te približila rad ove samozatajne profesije javnosti.