Tribina u Novom Jelkovcu: Ako bude spalionice, dižemo se na prosvjede!

Stanari Novog Jelkovca ne žele spalionicu u Resniku, udaljenu tek kilometar od svoga naselja. To su još jednom poručili gradonačelniku Milanu Bandiću na četvrtoj tribini o gospodarenju otpadom, u organizaciji Kriznog eko stožera Zagreb.

resnik-spalionica-630
– Spalionice su izvor najopasnijih spojeva za ljudsko zdravlje i tražimo alternativni način rješenja problema – poručili su Resničani, javlja Večernji list.

Iz Kriznoga stožera kao građanske inicijative upozoravaju da tribinama žele podići svijest ljudi na koje ova tema utječe i utjecati na gradske vlasti da čuvaju okoliš.

– Gorući problem u Hrvatskoj je pitanje zbrinjavanja otpada. Postoji uvriježeno mišljenje da su spalionice otpada rješenje problema, no, znanstvena istraživanja otkrivaju da su one vrlo skupa postrojenja, koja u okoliš ispuštaju izuzetno opasne kemijske spojeve kao što su dioksini, furani ali i druge vrlo otrovne tvari – živu i druge teške metale.

Zalažu se stoga za ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom, u kojem je recikliranje i ponovna upotreba iskorištenih tvari važnije i povoljnije od spaljivanja.

– Najgora mogućnost koju možemo napraviti je trošak da pomiješani otpad spaljujemo uziskorištenje energije, mehaničko-biološku obradu ili odlaganje – upozoravaju iz Eko stožera. Ako pak gradonačelnik ne odustane od izgradnje, spremni su i na prosvjede, poručuju Resničani.