Tko će kontrolirati nose li građani maske? Hoće li biti novčanih kazni? Evo što kaže Krunoslav Capak

Tko će kontrolirati nose li građani maske? Hoće li biti novčanih kazni? Evo što kaže Krunoslav Capak

Tko će kontrolirati nose li građani maske? Hoće li biti kazni za one koji ih ne nose? Na ta pitanja u razgovoru za RTL odgovarao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Mi smo protiv represije jer mislimo da izaziva revolt. Mi smo za edukaciju građana i mislimo da je to dovoljno. Mislimo da će shvatiti da trebaju nositi maske na mjestima gdje je više ljudi”, izjavio je Capak te dodao: “Kontroliranje je moguće, postoji mogućnost da se za to obvežu djelatnici civilne zaštite ili policija.”

Hoće li biti scena poput nedavne kada se policija obračunala s jednim građaninom koji jehtio ući u vlak bez maske?

“Ako se remeti javni red i mir, onda se pozove policija. Po meni ne bi se trebao provoditi takav tip nadzora. Vidjet ćemo kako će to ići. Mislim da je važno da u zatvorenim prostorima gdje postoji visoki rizik od širenja infekcije, da se nose maske”, kaže Capak.

Hoće li se novčano kažnjavati one koji ne nose maske?

odgovarajući na to pitanje, Capak je rekao da postoje novčane kazne za neprovođenje mjera koje se tiču zaštite zdravlja građana, ali će, kako je rekao, kažnjavanje zbog nenošenja maski biti krajnja mjera jer misli kako su od represije puno važniji edukacija i apeli.