Tjedan češkog filma u kinu “Europa” – od 10. do 16. listopada

Obiteljska komedija Marie Polednakove “S tobom je divan svijet” otvorit će 10. listopada jubilarni, 20. Tjedan češkog filma, u okviru kojega će se do 16. listopada u zagrebačkom kinu Europa prikazati osam komedija nastalih nastalih od 1969. do 1994. godine.

film-s-tobom-je-divan-svijet

Tjedan češkog filma jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja od početka nailazi na dobar prijem kod domaće publike, tradicionalno sklone toplim ljudskim pričama čeških filmova i toj, po senzibilitetu bliskoj im kinematografiji.
U anketi Češke televizije, film “S tobom je divan svijet” Marie Polednakove proglašen je komedijom stoljeća koja već 30 godina istim intenzitetom zabavlja publiku. Priča je to o zgodama očeva koji su na muško planinsko druženje prisiljeni povesti djecu što dovodi do mnoštva komičnih situacija i primjene nekonvencionalnih odgojnih metoda.
“Kako kitu izvaditi kutnjak” još je jedna uspješna obiteljska komedija iste autorice, danas najpopularnije redateljice tog žanra. Film govori o osmogodišnjaku koji je odlučio sebi naći tatu, a mami supruga, tijekom čega dolazi do mnoštva uzbudljivih obrata i duhovitih dijaloga.
Na programu je i film “Svečanosti visibaba” Jirija Menzela čiji se zaplet razvije oko spora dvaju lovačkih društava zbog ubijenog vepra. Scenarij je nastao na temelju zbirke pripovjedaka Bohumila Hrabala, a film je svojevrsna freska života ljudi toga kraja.
Temom seljaka, ali na drugačiji način, bavi se “Bonvivani”, glazbena komedija Františeka Podskalskog, u kojoj trojica seoskih majstora fasadera na terenu u Pragu u želji da okuse noćni život upadaju u mnoštvo nevolja sa ženama iz luksuznog noćnog kluba.
“Briši, konobaru, briši!” Ladislava Smoljaka zabavna je priča o knjižaru kojega u restoranu zamijene za konobara i on prihvati tu priliku za dodatnu zaradu te kao lažni konobar uskoro postaje strah i trepet ugostitelja u Pragu, ali i šire. Slična je tema filma “Saturnin” Jirija Verčaka, u kojem sluga spletom okolnosti postane gospodar svoga gospodara i upada u bizarne situacije.
Romantična komedija Ive Novaka “Ljeto s kaubojem” prati djevojku koja s dečkom odlazi na selo te se tamo zaljubljuje u lokalnog momka, a tu je i za Oskara nominirana obiteljska komedija Jana Sveraka “Pučka škola” o osebujnom učitelju u jednoj školi u predgrađu.