U subotu Kino Cirkus u Zagrebu – projekcija filmova cirkuske tematike, ulaz je besplatan

Ilustracija | Foto: Pixabay

U subotu 2. ožujka u 19 sati, održava se prvi po redu ovogodišnji Kino Cirkus u Zagrebu, projekcija filmova cirkuske tematike.

Projekcija će se održati na skoro samom Britanskm trgu, u prostoru Studio – galerije KLET na adresi Ilica 73.

“Kad skrenete s Ilice u vežu gdje se smjestilo nekoliko umjetničkih inicijativa, dobivate osjećaj da ste direkt sletili u kreativni Berlin, Pariz ili London. Ulaz na projekciju je besplatan”, poručuju organizatori.

Kino Cirkus ciklus je filmova cirkuske tematike uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, jednako kao i inspirirati se ovom osebujnom umjetnošću.

Ovu subotu na repertoaru je zanimljiv i inspirativan dokumentarni film BETA CIRCUS, nakon kojeg će se online održati razgovor s jednim od samih aktera u dokumentarnom filmu.

BETA CIRCUS (Boosting European Trends and Artists in Circus Arts) projekt je koji se provodi u okviru programa Kreativna Europa Europske komisije, s portugalskom Bussolom kao vodećim projektom.

Projekt podržava edukaciju neafirmiranih umjetnika kroz transnacionalnu mobilnosti i pruža mogućnost napredovanja, vidljivosti u međunarodnim okvirima te upoznavanja novih estetika i tehnika.

U prvoj ediciji projekta, od 2020. do 2022. godine tema projekta bila je nova magija. Kroz ovaj dokumentarni film upoznat ćemo se s projektom, umjetnicima koji su prošli kroz projekt (među kojima su iz naše regije sudjelovali Danka Sekulović i Maxime Weinmann), te partnerima (srpski Ludifico) i mnogobrojnim mentorima.

Nakon projekcije, u online razgovoru pridružit će se Kalle Nio, jedan od mentora u projektu i pionira nove magije, kao i cirkuska zajednica barcelonskog La Central del Circ! Kalle Nio ove godine dolazi u Split, gdje će na Festivalu neobičnih obitelji u organizaciji ROOM 100 kolektiva izvesti predstavu “The Green”.

Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena. Projekt 2014. godine seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus. Filmovi se od 2018. godine prikazuju i u Zagrebu kada se u ovaj projekt partnerski priključuje Cirkorama. Od 2019. godine Kino Cirkus se širi na ostale gradove u Hrvatskoj i danas se filmske projekcije redovito održavaju u Puli, Rijeci, Samoboru, Križevcima, Splitu i Zagrebu. Od 2022. godine Kino Cirkus provodi se kao dio programa Nacionalne cirkuske platforme.

Kino Cirkus je dio projekta Nacionalne cirkuske platforme, kao i programa Cirkorama produkcija i distribucija, koji se provode uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba – gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.