Zagreb Film Festival 20. do 27. listopada

zffViše od desetljeća Zagreb Film Festival domaćoj publici donosi najsvježije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma! Ove će godine festival od 20. do 27. listopada po jedanaesti put ponuditi više od stotinu filmova razmještenih u deset različitih programa, autora i autorica iz cijeloga svijeta.
Festival će se održati na nekoliko lokacija, a novost je prikazivanje filmova uz najsuvremeniju digitalnu projekcijsku opremu – u digitaliziranim kinima Europa, Tuškanac i u MSU. Osim toga, projekcije će se održati u Zagrebačkom plesnom centru, a ove godine festival se proširio i na novu, šarmantnu lokaciju, u Zagrebačko kazalište lutaka. Ova najstarija središnja lutkarska kuća u Hrvatskoj na tjedan dana preobrazit će se u atraktivnu kinodvoranu i ponuditi ponajbolje prve i druge filmove svjetske dokumentarne produkcije.
Glavni program kao i dosad donosi dugometražne i kratkometražne igrane filmove te dokumentarce, dok će u programu Kockice biti prikazani aktualni kratki naslovi domaće produkcije.
Kao i prijašnjih godina, ZFF donosi nekoliko stalnih popratnih programa: Moj prvi film u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca ove je godine fokusiran na Poljsku, pa donosi pet prvijenaca briljantnih poljskih filmskih autora poput Krzysztofa Kieślowskog, Andrzeja Wajde i Romana Polanskog. Bibijada će opet uveseljavati klince čudesnim filmskim avanturama, dok će izuzetno popularan program Velikih 5 na platna donijeti nove filmove iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije.
Uz spomenute programe, ovogodišnji Zagreb Film Festival donosi i nekoliko programskih noviteta; programe Inspirirano stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Queer Re-kreacija i Dan LUX filma!. Također, izdvajamo i izuzetno bogat edukativni program Industrija te uobičajeni bogati festivalski popratni sadržaj.
Generalni pokrovitelj festivala je Hrvatski Telekom, a financijski ga podržavaju Ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski audiovizualni centar i MEDIA program.
Organizator festivala je Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.
Izvor: Zagreb Film Festival