Sve više prijevara na internetu, policija danas objavila savjete koje ne smijemo zanemariti

Ilustracija | Foto: Freepik

U posljednje vrijeme Policijska uprava zadarska evidentira češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne WEB stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga.

Tako su jučer policiji prijavile dvije hrvatske državljanke kako su oštećene računalnom prijevarom, u jednom slučaju je ženska osoba otvorila lažnu elektroničku poštu navodne dostavne službe, gdje je upisala svoje bankovne podatke, a u drugom slučaju je oštećena prilikom komunikacije preko društvenih mreža nepoznatoj osobi uplatila novčani iznos, nakon čega je daljnja komunikacija prekinuta.

Naime, svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta, u kojem su žrtve trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju- prodaju“.

Pa prema tome kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu?

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj sa poleđine kartice ),
  • zahtjev za pristup internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke sa pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

S ciljem snažne zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:

  • osnovni preventivni savjet građanima je da prilikom prodaje ne koriste i ne daju niti jedan od gore navedenih podataka,
  • jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

Pratite pouzdane izvore i koristite internet sigurno i odgovorno. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, prijavite to policiji.