SUTRA NA JARUNU: 32. polumaraton “Ivan Starek”, jedna od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj

SUTRA NA JARUNU: 32. polumaraton "Ivan Starek", jedna od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj
Ilustracija / Foto: Pixabay

Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Veleučilištem Velika Gorica obilježava Svjetski dan trčanja i Svjetski dan šećerne bolesti 32. polumaratonom “Ivan Starek”, koji će se održati u nedjelju, 11. studenog na Jarunu.

Jedan od glavnih ciljeva utrke je promicanje sportske rekreacije, unapređenje zdravlja i kvalitete življenja, u čemu će pomoći stručnjaci iz NZZJZ “Dr. Andrija Štampar” i Veleučilišta Velika Gorica, a svi sudionici moći će izmjeriti tlak i šećer u krvi te provjeriti vid.

Memorijal “Ivan Starek” nastao je kao sjećanje na legendarnog skromnog trkača Ivana Stareka, počeo je kao polumaraton, a danas je to cjelodnevni događaj cestovne atletike, jedinstven u Hrvatskoj i sastoji se od nekoliko utrka i to na 5, 10 i 21 kilometar.

Utrku je 1987. pokrenuo Atletski klub Veteran (bivši naziv za Atletski klub Maksimir), kao utrku sjećanja na Ivana Stareka, dugoprugaša koji se trčanjem počeo baviti tek u ranim tridesetim godinama, a preminuo je prerano i neočekivano u svojoj 65. godini. Utrka ima veliku tradiciju i jedna je od najdugovječnijih utrka u Hrvatskoj.

U nedjelju 11. studenoga zbog utrke biti će zatvoren promet na Jarunu u razdoblju od 10,00 do 13,00 sati. Organizator Atletski klub Maksimir moli sve građane za strpljenje i razumijevanje zbog zatvaranja prometa.

Sva događanja oko starta utrka, cilja i mjerenja će biti na Jarunu na prostoru između Doma veslača i Doma tehnike.