SUNČANA STRANA PRISAVLJA: Jazz orkestar HRT-a izvodi hitove grupe Indexi

Foto: Marija Štilinović / HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 17. srpnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u 21:00 sati prikazuje sjajni glazbeni koncert Jazz orkestra HRT-a koji pod vodstvom Mirona Hausera svira Indexe.

U trećoj sezoni hvaljenog projekta Sunčana strana Prisavlja, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera pripremio je novi vrhunski glazbeni doživljaj na ljetnoj otvorenoj pozornici. Voditelji su dobro nam poznata i rado viđena TV lica Iva Šulentić i Ivan Vukušić.

“Moja ideja da radim tribute Indexima dolazi iz najranijeg djetinjstva. Majka nas je učila slušati klasičnu glazbu, a tata je bio taj koji je u uho stavljao i druge žanrove. Od Rolling Stonesa, Arethe Franklin, Ray Charlesa, Blood, sweat and tears do Jimmy Hendrixa. Uvijek je pričao kako je početkom 70tih išao na koncert Indexa u pulski ‘Patinaggio’ tada su im predgrupa bili neki klinci, za koje je odmah pomislio da će biti dobra grupa. Ti klinci su danas Bijelo dugme. Tek su počinjali u to vrijeme. Naravno, da takve priče nam cijeli život ostaju u glavi, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se dogoditi upravo to što se dogodilo.Jazz orekstar HRTa radi tribute jednom od najvećih grupa s ovih prostora, Indexima”, istaknuo je Miron Hauser.

Naime, zahvaljujući znalačkim aranžmanima i dojmljivim orkestracijama napravljenim upravo za ovu priliku, uz moćni zvuk i virtuoznu izvedbu orkestra pojačanoga gudačima i vokalnim gostima, u novom je svjetlu predstavljena glazba najdugovječnije i najznačajnije pop rock ex-yu grupe Indexi.

Uz Sabrinu Hebiri, Brunu Oberan, Marka Kutlića, Elvira Bandića, Mahira Kapetanovića i Stjepana Lacha pred prepunim gledalištem prisavske livade izvedene su kultne skladbe poput “Sve ove godine”, “Da sam ja netko”, “Ti si mi bila u svemu naj naj naj”, “Bacila je sve niz rijeku” ili “Jutro će promijeniti sve”.

Redatelj je Danko Volarić, a urednica je Melanija Pović Jagarinec ističe: “Energija je bila nevjerojatna i cijelu večer je samo rasla. Bio je to nezaboravan koncert u kojem nas je Jazz orkestar HRT-a, pojačan gudačima i najboljim glasovima mlađe generacije pod vodstvom dirigenta Mirona Hausera proveo kroz glazbeno stvaralaštvo i priču o kultnoj sarajevskoj grupi Indexi. Iako su Indexi osnovani prije šezdeset godina, njihova glazbena riznica na gubi na vrijednosti, a novi aranžmani koji su pisani upravo za ovu priliku, donijeli su novu dozu svježine koju je generacijski vrlo različita publika na prisavskoj livadi s oduševljenjem prepoznala. S jedne strane bezvremenski Indexi, a s druge Jazz orkestar HRT-a koji je svojom maestralnom izvedbom još jednom pokazao svoju snagu i nevjerojatnu umjetničku razinu.”

Osim na Prvom programu HRT-a, koncert Jazz orkestar HRT-a izvodi glazbu Indexa moći ćete pratiti i na našoj multimedijskoj platformi HRTi u čijoj videoteci se nalaze i emitirani sadržaji Sunčane strane Prisavlja iz prethodnih godina.