Sunčana strana Prisavlja i ove sezone donosi bogati glazbeni, umjetnički i filmski program

Foto: Renato Branđolica za HRT

Na današnjem predstavljanju za medije, Hrvatska radiotelevizija (HRT) najavila je drugu sezonu svoga uspješnog projekta Sunčana strana Prisavlja.

Program su predstavili, Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a, Dean Šoša, filmski urednik,Tihana Čuljak, producentica projekta i Vlatka Kolarović, urednica HTV3, a koji ujedno čine i kreativni tim Sunčane strane Prisavlja. Sudjelovale su i voditeljice i urednice: Maja Njirjak, Martina Validžić, maestro Tomislav Fačini, maestro Siniša Leopold, Toni Starešinić i Vojkan Jocić (CHUI), Marko Tolja te plesači: Branko Banković, Marija Mrđenović Minarik, Sanja Kocon Vranješ, Larisa Lipovac, Rajko Pavlić i Nikolina Komljenović.

U ležernoj atmosferi predstavili smo ovogodišnji glazbeni, umjetnički i filmski program kojim i ovog ljeta otvaramo svoja vrata za sve koji žele provesti ljeto na našoj sunčanoj livadi”, najavila je na početku Vlatka Kolarović, urednica Trećeg programa Hrvatske televizije (HRT-HTV3), te dodala: “Nakon godine dana izolacije u kojoj smo svi živjeli, odlučili smo se napraviti jedno feel good ljeto, ne opterećivati publiku teškim temama, nego otvoriti ovu našu Sunčanu stranu svim interesima i svim dobnim uzrastima.” 

Program počinje već u 20 sati emisijama uživo u kojima će ugostiti brojne glazbenike, plesače, male kazališne skupine, pisce, brojne goste.

“Pozivam ljude da ponesu dekice, povedu djecu, uzmu košare sa sendvičima i provedu ovdje lijepe ljetne večeri”, istaknula je Vlatka.

HRT-ov veliki ljetni open-air projekt Sunčana strana Prisavlja koji se odvija na ljetnoj pozornici podignutoj na travnjaku s južne strane zgrade HRT-a, a u kojem će gledatelji sve do sredine rujna moći uživati u nizu besplatnih glazbenih, filmskih i zabavnih večeri uživo – pokazao se još prošle godine kao pun pogodak. I više od toga, jer je odaziv publike koja se zaželjela kvalitetnih programa uživo bio velik te se isto očekuje i ovoga ljeta.

“Ulaz za gledatelje je i ove godine besplatan, držat ćemo se epidemioloških mjera. Potrebno je samo svoj dolazak najaviti putem linka koji će se nalaziti na web stranici HRT-a”, pojasnila je Tihana Čuljak, producentica i članica kreativnog tima Sunčane strane Prisavlja.

Sunčana strana Prisavlja priprema i posebne filmske programe koji će pratiti program.  “Primjerice uz koncert Zbora HRT-a emitirat će se film ‘ABBA’, australski film koji kod nas nije emitiran trideset godina, emitirat ćemo nekoliko glazbenih filmova Woodya Allena, ponovno ćemo emitirati film ‘Buena Vista Social Club’ koji je prošle godine izazvao veliki interes i puno ga je ljudi gledalo tu na našoj livadi nakon koncerta”, rekao je filmski urednik Dean Šoša filmske zanimljivosti na Sunčanoj strani.

“Izdvojio bih također koncert filmske glazbe koji će se održati 16. srpnja, a koncert će objediniti glazbu iz najpoznatijih hrvatskih filmova, serija, animiranih filmova, a sve to u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a”, rekao je Dean Šoša.

Na deset od ukupno sedamnaest koncerata na Sunčanoj strani Prisavlja nastupit će orkestri i Zbor HRT-a.

“Sporadični izleti naših ansambala u druge glazbene žanrove izvan klasike i jazza dobivaju ovdje festivalsku dimenziju. Krizno vrijeme bolesti i potresa donijelo je potrebu za nešto relaksiranijim, popularnijim, nepretencioznijim, ali svejedno pametnim, kreativnim, inovativnim i umjetnički relevantnim programima. Zahvaljujući znalačkim aranžmanima i dojmljivim orkestracijama, moćnom zvuku i virtuoznim izvedbama u novom će se svjetlu predstaviti popularna glazba našeg vremena. Ljetne večeri na Prisavlju ispunit će starogradske pjesme u izvedbi Tamburaškog orkestra HRT-a pod ravnanjem Siniše Leopolda, glazba Queena i Orffova Carmina burana u izvedbi Zbora HRT-a i maestra Tomislava Fačinija, glazba Dine Dvoranika u interpretaciji Jazz orkestra i njegovog voditelja Mirona Hausera koji se još predstavljaju i suradnjama sa sastavom CHUI, Psihomodo popom, Markom Toljom i TBF-om te filmska glazba u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a”, dio programa otkrila je Ivana Kocelj.

I brojni drugi ansambli i glazbenici dio su ove atraktivne kulturne ponude. “Nakon duge pauze vraćamo se na pozornicu s odličnim Jazz orkestrom HRT-a, svirat ćemo svoj program Treće sunce od kamenčića, 29. Lipnja u 21 sat. Pozivamo sve koji vole jazz glazbu, koji žele proširiti svoje horizonte da se prijave na web stranici HRT-a da dođu i razvesele i sebe i nas” istaknuli su Toni Starešinić i Vojkan Jocić, članovi CHUI-a.

Svoje mjesto na Sunčanoj strani Prisavlja imat će i plesači. “HRT otvara svoja vrata, i interijer i eksterijer pa će plesači doslovno uplesati u Hrvatsku radioteleviziju, imat ćemo 17 malih plesnih brojeva, od 5 do 10 minuta. Tu su predstavnici Studija za suvremeni ples, općenito predstavnici suvremene plesne scene, među kojima su vrsni koreografi, poput Irme Omerzo, Matije Ferlina, Larise Lipovac, Vesne Mimice, a vidjet ćemo i vertikalni ples u izvedbi Nikoline Komljenović i Marije Šćekić”, otkrila je voditeljica plesnog programa Sunčane strane Maja Njirjak.

U nastavku donosimo raspored koncerata u lipnju te linkove za prijavu:

Petak 25. 6. koncert: “STAROGRADSKI BISERI”

Tamburaški orkestar HRT-a i solisti: Drago Diklić, Blanka Došen, Jacques Houdek, Šima Jovanovac, Marjan Krajna, Renata Sabljak i Stanko Šarić

Vokalni ansambl Angeluš
Dirigent: Siniša Leopold

Obrazac za prijavu: https://forms.gle/VxJwfCuDAeEzBb4D6

Nedjelja 27. 6. koncert: „A KIND OF MAGIC”
Zbor HRT-a izvodi Queen
dirigent: Tomislav Fačini

Obrazac za prijavu: https://forms.gle/vtZJv4uCMQegi3CB6

Utorak 29. 6. koncert: „TREĆE SUNCE OD KAMENČIĆA”
Chui i Jazz orkestar HRT-a
dirigent: Miron Hauser

Obrazac za prijavu: https://forms.gle/sPViQbHrzah1evoQA

Cjelokupni program Sunčane strane Prisavlja emitirat će se uživo na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3), a pojedini konceri na Radio Sljemenu te na Drugom i Trećem programu Hrvatskoga radija.