SUD ODLUČIO: Nogalo je smijenjen protuzakonito, mora se vratiti na mjesto ravnatelja bolnice Srebrnjak

Boro Nogalo
Foto: Screenshot HRT

Smjena Bore Nogala s dužnosti ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak bila je protuzakonita, odlučio je Općinski radni sud u Zagrebu u prvostupanjskoj presudi koja je donesena jučer.

Presudom je također određeno da se Nogalo mora vratiti na mjesto ravnatelja.

“Ovo je velika stvar za mene, pogotovo u ovo božićno vrijeme. U normalnom svijetu sve ovo bi bio veliki skandal, ali kod nas to nije slučaj. Presuda je samo potvrda da je sve bilo protuzakonito. Ne vraćam se odmah na posao jer je ovo tek prvostupanjska presuda, budući da znam s kojim ljudima imam posla, očekujem od njih daljnje natezanje. No ja ću se nastaviti i dalje boriti za svoje ciljeve koji su isti od samog početka. Vjerujem da ću se do kraja izboriti za istinu, bolnicu i tu djecu”, izjavi je Nogalo za Index.

U obrazloženju presude stoji da je “Nogalo kao ravnatelj bolnice sve zapošljavanje liječnika radio u dogovoru sa svjedokinjom, odnosno članicom Upravnog vijeća Stavljenić Rukavinom i dogradonačelnikom Vukičević, jer je životno i logično da u razdoblju u kojem je tužitelj višekratno imenovan ravnateljem nije bilo primjedbi na njegov rad, a Upravno vijeće je to moralo znati jer je njihova obveza pravilno funkcioniranje bolnice”.

Sud također navodi da Upravno vijeće “nije obavljalo svoj posao redovito i da nisu analizirali financijsko poslovanje jer se nisu sastajali najmanje jednom u 30 dana”, što proizlazi iz Izvješća o provođenju sveobuhvatne kontrole poslovanja i izvršavanja ugovornih obveza u Dječjoj bolnici Srebrnjak, koju su proveli ovlašteni djelatnici HZZO-a.