Stručnjak o zrakoplovnoj nesreći na Hvaru: “Dogodilo se nešto nevjerojatno, nešto nemoguće!”

Foto: Antoni Ivanković, ​zapovjednik DVD-a Stari Grad

Na uzletno-sletnoj pisti kod Starigradskog polja na otoku Hvaru danas oko 14 sati srušio se ultra laki zrakoplova VL-3.

Županijski centar 112 Split zaprimo je danas, 31. svibnja 2024. u 14:14 sati dojavu o padu ultra lakog zrakoplova VL-3 na području kod Starog Grada (uzletno-sletna pista kod Starigradskog polja) na otoku Hvaru, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 Split je o padu odmah obavijestio žurne službe te su na teren upućeni hitna medicinska pomoć, policija i vatrogasci.

Do nesreće je došlo pri slijetanju ultra lakog zrakoplova sa dva člana posade, kojeg je zanio vjetar na lokalnu prometnicu pri čemu je naletio na četiri osobe, od kojih je teže ozljede zadobila jedna osoba te je helikopterom HHMS-a prebačena u KBC Split dok su preostale tri ozlijeđene osobe prevezene brzom brodicom u KBC Split.

Josip Novak, pilot i operator aerodroma u Starom Gradu, izjavio je da se dogodilo se nešto nevjerojatno, nešto nemoguće.

“Ovo je vrhunska letjelica, relativno, novi avion s odličnom opremom, tu sigurno greške nije bilo, vidjeli smo da je motor radio do kraja. Kolegu je, vjerojatno, u jednom trenutku malo ponio vjetar, dogodilo se nešto nevjerojatno, nešto nemoguće. Čovjek je prilikom slijetanja dodirno sam rub aerodroma, ne piste, sam rub aerodroma koji graniči s cestom, probio ogradu, izletio na cestu”, rekao je izjavio je Novak za HRT.