Jesu li Hrvati lijenčine? Prošle godine radili su 32 dana više nego Francuzi…

radnik-gradjevinaVjerovali ili ne – Hrvati su u prošloj, 2012., godini radili 32 radna dana više od Francuza ili 21 radni dan dulje od Nijemaca, objavila je najpoznatija europska fondacija za istraživanje uvjeta rada Eurofound.

Najdulje se lani u Europskoj uniji radilo u Estoniji – 35 dana više nego u Francuskoj, na primjer, a nakon Estonije, slijede Mađarska, Litva, Poljska, Rumunjska i ostale pridošlice iz nekadašnjeg socijalističkog bloka, među kojima je i Hrvatska.

S godišnjim fondom od 1832 radna sata Hrvatska je na osmom mjestu među 28 članica Europske unije po broju dana i sati provedenih na poslu, dok s druge strane najmanje u Europi rade zaposleni u Francuskoj, Danskoj i Njemačkoj, piše Večernji list.

Eurofoud je izračunao točan broj radnih dana i sati nakon što je analizirao duljinu radnog tjedna prema kolektivnim ugovorima, minimalnom broju dana godišnjeg odmora te broju državnih praznika u 2012., ne računajući praznike koji su bili nedjeljom.

Francuzi imaju najmanji radni tjedan u Europi – 35,6 sati te tjedno rade nepunih pet sati manje od hrvatskih radnika. K tome, Francuzi imaju deset dana više dana plaćenog godišnjeg odmora od Hrvata – 30 – slično kao i u Njemačkoj i Danskoj, dok je u većini tranzicijskih država minimalan broj plaćenog godišnjeg odmora 20, što je donja granica predviđena konvencijama EU.