STIŽE VODENI VAL IZ SLOVENIJE: “Bit će izrazito visok, možemo reći da će biti na razini 2010. godine”

Ilustracija | Foto: Pixabay

Hrvatske vode izdale su nalog za otvaranje ustave Prevlaka kako bi se dio velikih voda upustio u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca.

Tu informaciju na Twitteru je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite.

U Zagrebu se Sava izlila iz korita, u pripravnosti su sve gradske službe te Hrvatske vode s četiri interventne ekipe, objavio je HRT.

Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda rekao je kako se vrhunac vodenog vala može očekivati poslije ponoći, prema jutarnjim satima.

“On će biti izrazito visok, možemo reći da će biti na razini 2010. godine, kad smo imali problema na desnoj obali rijeke Save na Velikogoričkom području, rekao je, te dodao da su od tada nadvišeni nasipi, ali da je određena nepoznanica dotoka iz Republike Slovenije, s obzirom da je i slovenski model u jednom trenutku zakazao zbog izrazite dinamike procesa i naglog porasta vodostaja”, izjavio je Đuroković.

Zbog najavljenog nevremena i obilnih kišnih oborina koje će prema prognozama DHMZ-a zahvatiti veći dio teritorija Republike Hrvatske od 04. do 06. kolovoza, sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite stavljeni su u visoku pripravnost, priopćilo je ranije Ravnateljstvo civilne zaštite.

U cilju smanjenja rizika od poplava, Ravnateljstvo civilne zaštite u dogovoru s čelnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave, stožerima civilne zaštite, žurnim službama i operativnim snagama poduzima sve potrebne preventivne mjere kako bi se zaštitili građani i imovina te pravovremeno reagiralo u slučaju izlijevanja rijeka ili poplava na područjima s visokim rizikom.

Prema hidrološkom izvješću DHMZ-a, obilna akumulirana oborina i oborina koja se još očekuje na području uzvodnih susjednih država (Slovenije i Austrije) uzrokuje daljnji značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save. Te rijeke bi tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana mogle doseći iznimno visoke vodostaje i protoke. S obzirom na to da iz susjedne Slovenije Savom dolazi povećani protok, postoji mogućnost otvaranja ustave Prevlaka, kako bi se višak vode preusmjerio kroz Lonjsko polje i rasteretila Sava.

Prema upozorenju Glavnog centra obrane od poplava i hidrološkim prognozama visine vodostaja rijeke Save aktivirat će se Oteretni kanal Sava-Odra u popodnevnim satima. U tijeku su pripreme za zatvaranje cestovnih prijelaza.

Također, prognoza obilnih oborina tijekom dana na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like, središnje i sjeverozapadne Hrvatske, a kasno popodne i u noći na području srednjeg i južnog Jadrana može uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Pozivaju se građani na područjima sklonima poplavama da budu posebno oprezni, ne kreću na put ako ne moraju, prate vijesti i preporuke nadležnih tijela te da pravodobno poduzmu potrebne sigurnosne mjere.

U županijskim centrima 112 očekuje se veliki broj poziva građana stoga apeliramo da zovu broj 112 samo u hitnim situacijama kako bi se pomoć najprije pružila onima koji su najugroženiji s obzirom na to da je primarni zadatak prvenstveno spašavanje ljudskih života, a tek onda imovine.