Stara škola u Odri, izgrađena daleke 1859. godine, preuređena u dječji vrtić

Stara škola u Odri, izgrađena daleke 1859. godine, preuređena u dječji vrtić
Foto: Zagreb.hr

U Odri je danas otvoren novouređeni prostor područnog objekta Dječjeg vrtića Botinec, namijenjen odgojno-obrazovnoj skupini jasličkog uzrasta.

Novouređeni objekt otvorio je gradonačelnik Milan Bandić koji je tom prigodom izjavio da je loša demografska slika jedan od ključnih hrvatskih problema.

Stara škola u Odri, izgrađena daleke 1859. godine, preuređena u dječji vrtić
Foto: Zagreb.hr

Zagreb je jedini to prepoznao, naglasio je Bandić te zaključio kako je zagrebačka demografska i populacijska politika jedna od najboljih u Europi.

Nova jaslička grupa smještena u rekonstruiranu, 150 godina staru školu koja je kao zaštićeni spomenik kulture na ovaj način sačuvana, naglasio je Bandić te dodao kako se uskoro očekuje građevinska dozvola za novu školu u Odri, te izrazio nadu da će već koncem ljeta krenuti radovi na izgradnji.

Rekonstrukcijom stare glazbene škole, uređen je i kompletno opremljen dodatni prostor za potrebe povećanja kapaciteta vrtića, a sve zbog rastućeg broja mladih obitelji u Odri.

Po riječima dugogodišnje ravnateljice Dječjeg vrtića Botinec Marijana Pernar, objekt je izgrađen daleke 1859. godine i bio je prva škola na ovom području. “Zadnjih godina bio je u derutnom stanju, a inicijativom nadležnih osoba iz Gradskog ureda i uz potporu gradonačelnika, ovaj objekt uređen je za jasličku dobnu skupinu – za 21 dijete”, dodala je Pernar.

Rekonstrukcija je uključivala sanaciju “od poda do krova”, a prostor novog objekta mogao bi se iskoristiti i za još jednu vrtićku grupu engleskog jezika.

Dječji vrtić Botinec s radom je započeo 1972., a područni objekt u Odri otvoren je sedam godina kasnije. Vrtić danas djeluje na četiri lokacije (dvije u Botincu, jedna u Odri i jedna u Maloj Mlaci) i broji 22 odgojno-obrazovne skupine s ukupno 512 djece o kojima brine 80 zaposlenika.