GRDASKI PROČELNIK POTVRDIO: Nova pravila za upis u zagrebačke vrtiće, evo što se mijenja

Ilustracija | Foto: Pixabay

Brojni građani strepe hoće li njihova djeca biti upisana u vrtiće u Zagrebu. Mjesta je uvijek nedovoljno. O pripremama za upise koji ove godine imaju novi važan kriterij, u Newsnightu televizije N1 je govorio zagrebački pročelnik za obrazovanje Luka Juroš.

Juroš je rekao kako će upisi biti otvoreni sljedeću srijedu 24. svibnja i biti otvoreni do 8.lipnja.

“Bilo je potrebno promijeniti pravne propise kako bi se upisi u Zagrebu uskladili sa zakonskim propisima i kako bi po prvi put ikad, svi vrtići u Gradu Zagrebu, imali jednake kriterije za bodovanje kandidata za upis”, objasnio je Juroš.

Mnogi roditelji problematiziraju jedan od tih kriterija, kažu prednost će imati djeca starija od četiri godine.

“To je točno, ministarstvo je na nacionalnoj razini odlučilo da će od ove godine svi upisi u republici Hrvatskoj biti napravljeni tako da prioritet imaju djeca starija od četiri godine”, rekao je Juroš.

Rekao mu je da mu nije jasna logika zašto se daje prednsot jednoj dobnoj strukturi djece. “Mi moramo reći da je interes za upis bio značajno viši za djecu jaslićke dobi”, rekao je Juroš i kaže da to nije čudno. “No, ne znamo koji će biti efekt. Postoji mogućnost da će to promijeniti dinamiku upisa u cijeloj Hrvatskoj”, naglašava Juroš i kaže da bi bilo zanimljivo čut objašnjenje ministarstva.

Istaknuo je da je zakon nedvosmislen i da daje prednost djeci od četiri godine.

Na pitanje hoće li zbog mjere roditelj odgojitelj Zagreb imati veći interes za upis djece i zna li se o kojim se brojkama radi, Juroš kaže da znaju koliko djece ima odgovarajući broj. “Znamo kako se mjera roditelj odgojitelj odvijala pa možemo reći da je dvije tisuće te djece ima četiri godine i više”, rekao je Juroš.

“Oni po ovoj zakonskoj odredbi imaju prioritet upisa”, rekao je Juroš i dodao da sva djeca koja su prijavljena za vrtić doista i ne upišu vrtić.

Rekao je da ne može procijeniti koliki broj djece neće upisati vrtić i dodao da je grad Zagreb učinio sve što je mogao kako bi povećao kapacitete. “Taj kapacitet ovisi o planovima upisa koji se revidiraju nakon faze prijave. Prijave traju devet radnih dana, a onda se revidiraju planovi kako bi što manji broj djece ostao neupisan”, rekao je Juroš.