Snježana Abramović Milković nova ravnateljica ZKM-a

Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) prihvatilo je u subotu kadidaturu koreografkinje Snježane Abramović Milković za novu ravnateljicu toga teatra.

Snjezana_Abramovic_Milkovic

“Nakon provedenog natječaja, Kazališno vijeće ZKM-a je većinom od tri glasa donijelo odluku da je kandidatkinja Snježana Abramović Milković podnijela najkvalitetniji prijedlog četverogodišnjeg programa”, kazala je Hini predsjednica Kazališnog vijeća Kostadinka Velkovska.

“Takva je odluka donijeta budući da je isti sadrži najcjelovitiji prijedlog svih segmenata koji su vezani za vođenje jedne tako kompleksne ustanove kao što je ZKM”, dodala je. Vijeće je zasjedalo u punom sastavu od pet članova, a svoj će prijedlog u ponedjeljak, 17. studenoga uputiti Uredu za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba.

Ured će ga potom proslijediti Odboru za kulturu Zagrebačke gradske skupštine, a konačnu odluku donijet će skupštinski zastupnici na svojem sljedećem zasjedanju.

Na natječaj za ravnatelja ZKM-a stiglo je ukupno pet prijava. Uz koreografkinju Abramović Milković, kandidati su bili kazališna redateljica Snježana Banović, glumica ZKM-a Urša Raukar, ravnateljica kazališta Mala scena Vitomira Ločar i kazališni redatelj Aleksandar Popovski.

Snježana Abramović Milković (1961.) diplomirala je 1980. na Školi za balet i ritmiku (Ana Maletić) u Zagrebu – Odsjek ritmike, te naknadno i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Dugogodišnja je plesačica, a od 1992. i umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA).

Radi i kao suradnica za scenski pokret u dramskim predstavama i na filmu, a često i kao koreografkinja u operi u Hrvatskim narodnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Kontinuirano surađuje s istaknutim kazališnim i filmskim redateljima u Hrvatskoj i inozemstvu, te kao umjetnička voditeljica radi na internacionalizaciji plesne scene u Hrvatskoj.

Godine 2000. osnovala je Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, a 2002. vraća se na scenu i kao izvođač te 2004. dobiva stipendiju Courants du Monde Svjetskog doma kulture u Parizu, u sklopu kojega proučava modele organizacije i produkcije plesnih centara u Francuskoj.

Bila je predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH) te članica Vijeća za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu kulture. Članica je Vijeća za međunarodnu kulturnu suradnju Ureda za prosvjetu, kulturu i šport Grada Zagreba, te urednica plesnog programa Šibenskog dječjeg festivala.