Snimljena prva fotografija hrvatskog borbenog zrakoplova Rafale B u letu

Foto: Freepik

Na društvenim mrežama objavljena je prva fotografija hrvatskog borbenog zrakoplova Rafale B u letu. Prema pisanju portala Fight Global, fotografija je snimljena u četvrtak u zračnoj bazi Saint-Dizier u Francuskoj, prenosi Direktno.

Portal podsjeća da je u kolovozu na društvenim mrežama osvanuo video kako su na repu francuskih vojnih zrakoplova Rafalea oslikani prepoznatljivi kvadratići i grb Hrvatske vojske, dok je ispod pilotske kabine dodana karakteristična oznaka naših letača vitezova, koja potječe još iz vremena Domovinskog rata.

Ugovor o kupnji francuskih borbenih lovaca potpisan je u studenom 2021. godine, a potpisala su ga dvojica ministara obrane, Mario Banožić i Florence Parly. Tada je dogovoreno da će Hrvatska avione platiti 1,1 milijardu eura.

Obuka hrvatskih pilota provodi se u znamenitoj vojnoj bazi Mont-de-Marsan na jugozapadu Francuske u Akvitaniji, ali i u već navedenoj vojnoj bazi Saint-Dizier, smještenoj između Pariza i Strasbourga. Tijekom ove godine obuku bi trebalo proći 90-ak pilota, tehničara i inženjera HRZ-a.