Hrvatska preuzela još jedan Rafale, ovoga puta u pitanju je prvi pravi borbeni jednosjed

Foto: HRZ

Primopredaja trećeg višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Francuske Republike i Republike Hrvatske, održan je danas u Francuskoj, čime je Hrvatska bogatija za prvi Rafale jednosjed.

Riječ je o trećem od 12 aviona Rafale, višenamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvođača Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Francuske Republike za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, objavio je MORH.

Do sada je Hrvatska preuzela dva aviona dvosjeda.

“Ovo je velik dan, prije svega za pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i naše zrakoplovne tehničare, a onda i za cijeli hrvatski narod. Prva tri čuvara hrvatskog neba u vlasništvu su Republike Hrvatske i to upravo uoči dana koji nas poziva na zajednički nacionalni ponos i dostojanstvo: uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. To je snažna poruka generacijama koje dolaze, a zahvaljujući znanju, požrtvovnosti i mudrosti hrvatskih branitelja nastavljamo graditi moderan i moćan obrambeni sustav”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić istaknuvši kako je ovo i jedan od pokazatelja uspješne dinamike isporuke Rafala Hrvatskoj.

Podsjećamo, primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada 2023. u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan u Francuskoj, a primopredaja svih 12 aviona Rafale predviđena je slijedećom dinamikom: krajem 2023. – četiri aviona, tijekom 2024. – četiri aviona i početkom 2025. – četiri aviona.

Postupna isporuka svih aviona Rafale i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se tijekom 2024. i početkom 2025. godine.

Uvođenjem u operativnu uporabu višenamjenskog borbenog aviona Rafale, Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, postaje mogući regionalni jamac sigurnosti zračnih prostora zemalja u regiji i postavlja nove standarde u opremanju.

Također, očuvat će se i značajno povećati trenutačne sposobnosti i potencijali borbene komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, značajno će se povećati ukupna borbena moć Hrvatske vojske, ali i očuvati dugogodišnja tradicija borbenog zrakoplovstva u Republici Hrvatskoj.