Hoće li Malnar dobiti spomenik na Peščenici? Boris Leiner je već napravio bistu…

Bubnjar Azre Boris Leiner napravio je bistu poznatog putopisca i autora “Noćne more” Željka Malnara koju želi postaviti na Peščenici, a sada čeka da grad plati odljev u bronci, piše 24 sata.

malnar_bista
Čini mi se prema fotografiji da je Boris Leiner malo fulao Željkov pogled. Ali lijepo je da netko misli na mog pokojnog muža. Zavrijedio je spomenik, rekla je Emira Malnar (42).

S njim je bila u braku 25 godina. Bistu poznatog putopisca napravio je bubnjar Azre Boris Leiner (57), a volio bi je postaviti u Malnarovoj Republici Peščenici. “O tome gdje će biti bista, odlučit će Gradsko poglavarstvo. Željka su voljeli u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u njegovu kvartu”, dodaje Emira.

“Bili smo bliski. Nadam se da sam uspio uhvatiti njegovu energiju. Napravio sam bistu od gline, ali je treba odliti u bronci. Ne mogu platiti troškove pa se nadam da će mi pomoći poglavarstvo”, rekao je Leiner.

Dodaje kako će tražiti od Grada dozvole da bistu što prije postave. “Neka ljudi iz poglavarstva procijene koliko moj rad vrijedi”, rekao je Boris.

Željko Malnar je umro u srpnju prošle godine u 70. godini od zatajenja pluća. Bio je pustolov, svjetski putnik, putopisac, autor dokumentarnih filmova, ali sadašnje generacije ga se najviše sjećaju po kultnoj emisiji Nightmare Stage koju je godine 1992. pokrenuo na TV-postaji OTV.

U njoj su se pojavljivali brojni slikoviti likovi sa zagrebačkih ulica, a Malnar je sebe proglasio predsjednikom izmišljene Republike Peščenice i to koristio kao satiričku platformu za ismijavanje tadašnje političke scene.

Godine 2004. emisija je bila nominirana za dodjelu Plakete Grada Zagreba, i to “za njezinu autentičnost, hrabro suprotstavljanje umjetnom virtualnom svijetu, lažnim veličinama i društvenoj hipokriziji”, ali nominacija nije prihvaćena jer je Hrvatski helsinški odbor ustvrdio da se u toj emisiji “beskrupulozno koriste hendikepirane osobe i širi rasizam”.