Slavljenički spektakl Nene Belana & Fiumensa u zagrebačkom Domu sportova

Slavljenički spektakl Nene Belana & Fiumensa  u zagrebačkom Domu sportova
Foto: Gordan Svilar

Jedan od najomiljenijih domaćih glazbenika, riječki Splićanin Neno Belan, sa svojim je Fiumensima – Oljom Dešićem (bas), Leom Rumorom (bubnjevi) i Vedranom Križanom (klavijature) – na najbolji mogući način proslavio 25 godina zajedničkog rada.

U rasprodanom Domu sportova, uz raskošnu zvučnu i svjetlosnu produkciju te sjajno odabrane i izrežirane video sadržaje, mnogobrojnu su publiku na glazbeno putovanje poveli akustičnim dijelom koncerta uz pratnju izvrsnog Mediteran Orchestra, za kojeg su bezvremenski hitovi poput ‘Pričaj mi’, ‘Dok tebe ljubim’, ‘Ulicama grada’, ‘Vino noći’, ‘Rijeka snova’ izvedeni u, posebno za ovu prigodu pripremljenim novim aranžmanima.

Slavljenički spektakl Nene Belana & Fiumensa  u zagrebačkom Domu sportova
Foto: Gordan Svilar

Akustične verzije zaživjele su u fantastičnim izvedbama uz podršku puhačke sekcije, te brojnog gudačkog orkestra čije je aranžmane napisao i kojime je ravnao Fiumens Olja Dešić – dok je dirigirao, na bas gitari mijenjao ga je još jedan sjajan glazbenik, Josip Radić – te finim solo dionicama violinista i mandolinista Davora Krnjaka te akustičnog gitariste Željka Romca i vokalnom pratnjom prepunog Doma sportova.

Prva gošća večeri bila je Elena Stella koja je zajedno s Nenom i izvedbama ‘Bambine’ i ‘Samba i ti’ dodatno rasplesala odlično raspoloženu publiku. Idući gost, Jakša Jordes, saksofon je zamijenio mikrofonom i Neni se pridružio u izvedbi pjesme Daleke obale ‘Noć je prekrasna’, a pjesmu ‘Zaboravi’, za koju je Neno rekao da ne izvodi često, otpjevao je zajedno s klapom Stine. Nakon novih verzija ‘Zaboravi’, ‘Srce od leda’ i ‘Oceani ljubavi’ o kojima je Neno kazao: „Hvala Olji Dešiću, Libri Stringsima i cijelom orkestru na prekrasnim aranžmanima koji su mojim pjesmama udahnuli novu dimenziju.“, ‘Dugim toplim ljetom’ završen je prvi dio, dok je publika svaku pjesmu ispratila ogromnim pljeskom i iskrenim ovacijama.

Slavljenički spektakl Nene Belana & Fiumensa  u zagrebačkom Domu sportova
Foto: Anamarija Vartabedijan

Nakon samo pet minuta stanke, istoimenim klasikom Đavola počela je „Rock galama“, električni dio slavljeničkog koncerta na kojemu je Neno akustičnu gitaru zamijenio svojom Barbarom (Gretsch gitara) i najavio brži tempo uz još više plesa. Uz Belanov karakteristični glazbeni stil naslonjen na tradicionalni američki rock pedesetih, engleski pop šezdesetih, talijansku kanconu, i snažnu inspiraciju domaćeg mu mediteranskog podneblja, osvježenima ‘Kavannom’, ‘Ivonom’, ‘Jagodama i čokoladom’ pokazao je da izvrsno „pliva“ i u reggae ritmovima. Klapa Stine nevjerojatno se uklopila u rock verzije ‘Divojke sa juga’ i ‘Galeba’, a poseban moment bio je i izvedbom ‘Ludo zaljubljen’ na koju je Belan pozvao Surku Beat Boxa. Ovako vrsno žongliranje žanrovima ne polazi svakome od ruke, ali Neno je u subotu još jednom pokazao kako je ne samo vrhunski autor i glazbenik, nego kako su on i njegovi Fiumensi i dalje opravdano jedan od najuigranijih i ponajboljih domaćih live bendova.

Dirljivi moment večeri bila je posveta prijatelju, Neninim riječima bratu, nedavno preminulom Massimu pjesmom ‘Zar više nema nas’, u kojoj je Massimovu dionicu odlično otpjevao bubnjar Leo Rumora, čije je mjesto za bubnjem tom prilikom preuzeo Surka, a svi u dvorani preuzeli su ulogu pratećih vokala.

Velikim pljeskom publika je dočekala Dadu Gopca, čije je zagrebačka izvedba splitskog evergreena ‘Stojin na kantunu’ oduševila sve prisutne, a dvojica glazbenih veterana publiku su počastili i jednom od Psihomodovih omiljenih – ‘Fridom’.

Uslijedio je ‘Sunčan dan’, a nakon gotovo četiri sata fenomenalne atmosfere i užitka svih prisutnih, ‘Điri, điri’ i ‘Ostani uz mene’ na bisu, nikome se nije rastajalo, no bio je to službeni kraj spektakularne proslave četvrt stoljeća Nene Belana i Fiumensa.

“Presretan sam što smo za završni koncert proslave 25 godišnjice zajedništva benda i mene doživjeli ovakvu atmosferu u Zagrebu. Hvala veličanstvenoj publici koja je zajedno s nama uživala 3 sata i 45 min, hvala svim muzičarima koji su s nama dijelili pozornicu, gostima Eleni Stelli, Jakši Jordesu i Davoru Gobcu, tehničkom osoblju, svima koji su doprinijeli doista magičnoj subotnjoj večeri. I naravno vidimo se opet svi 8.3.2025. u Areni Zagreb!“, rekao je Neno.