Više od pola hrvatskih učenika doživjelo uznemiravanje na internetu

istrazivanje-zlostavljanje-na-internetu
Istraživanje autorica doc. dr. sc. Daniele Šincek, dr. sc. Jasmine Tomašić Humer, Ivane Duvnjak i Marije Milić, provedeno u okviru projekta Safer Internet Centre Croatia – Making internet a good and safe place koji je financirala Europska unija, predstavila je danas Ivana Duvnjak, asistentica na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Ono je obuhvatilo oko 7000 sudionika i provedeno je krajem 2015. godine u osnovnim i srednjim školama u 22 hrvatska grada. Trenutačno su obrađeni podaci o ukupno 2250 sudionika istraživanja, djece i mladih u dobi od 11 do 19 godina, iz 34 škole u Hrvatskoj. Rezultati na ovom uzorku ukazuju da sudionici istraživanja u svom domu u prosjeku imaju šest uređaja koji imaju pristup internetu, a preko 67 posto sudionika navodi kako im je internet stalno dostupan. Sudionici u najvećoj mjeri internetu pristupaju putem mobitela (75 posto).

Također, rezultati istraživanja ukazuju kako djeca i mladi u prosjeku na internetu provode dva sata dnevno, dok vikendom učenici provode 3, a srednjoškolci do 5 sati dnevno. Internet im je dostupan na čak šest uređaja po jednom domaćinstvu.

U okviru istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12 posto učenika navodi da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52 posto navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu. Očekivano, manje ispitanika priznaje svoje sudjelovanje u uznemiravanju drugih putem interneta; 5 posto je izjavilo kako je barem jednom namjerno slalo viruse elektroničkom poštom, a čak 55 posto učenika je internet koristilo za ogovaranje drugih.

Deset posto ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20 posto za pomoć se obraća roditeljima, 34 posto prijateljima, 10 posto dečku ili djevojci, dok tek 2 posto pomoć traži od djelatnika škole. Iz ovih rezultata vidljivo je nedostatno povjerenje djece i mladih u roditelje, a osobito djelatnike škole. Ove godine dan sigurnijeg interneta u nizu škola obilježava se 9. veljače

U planu je projekt Safer Internet Centre Croatia-Making Internet a good and safe place za koji Centar za nestalu i zlostavljanu djecu aplicira u partnerstvu s Vipnetom. Trebao bi trajati do 2018. godine i omogućit će sustavnu posvećenost rješavanju problema zlostavljanja djece na internetu.

Jedan od ciljeva projekta je i osnivanje Centra za sigurniji internet koji će imati pozivni centar za savjetovanje djece i roditelja, kao i pozivni centar za primanje informacija javnosti vezane uz ilegalni sadržaj na internetu, koje je ujedno i nacionalna platforma za dojave takvog sadržaja. Osim pozivnih centara, osnovan je i Centar za podršku i informiranje roditelja i djece. U sklopu projekta koji traje 18 mjeseci predviđen je i razvoj mobilne aplikacije koja će educirati djecu o sigurnom korištenju interneta, zaštiti osobnih podataka i zaštiti na internetu.

Inače, u inicijativu za širenje svijesti o sigurnosti na internetu uključio se i Microsoft Hrvatske, čiji je direktor Ivan Vidaković upozorio da golemu količinu podataka na internetu, koja je lako dostupna. Nužna je bolja edukacija, kako učenika, tako i roditelja, ali i nastavnika, koji često ne prate ubrzani razvoj modernih tehnologija. Maloljetan djeca u praksi o njima znaju više od odraslih.

Iz MUP-a su pozvali roditelje da prijave svako uznemiravanje djece na internetu, jer se takvom obliku nasilja može lako ući u trag, kazao je Ivo Jakić, glavni policijski inspektor. On je najavio i mogućnost uvođenja e-detektiva u škole.

Kako se čulo, rezultati nacionalnog istraživanja o svakodnevnim navikama i korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija (ICT) kod djece i mladih osoba u Hrvatskoj, provedeno u organizaciji konzorcija kojeg čine Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka, Filozofski fakultet Osijek, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, Grad Osijek te Ured za udruge Republike Hrvatske.

Na konferenciji će također najavljena buduća suradnja Centra za nestalu i zlostavljanju djecu i Vipneta na EU projektima vezanim uz jačanje svijesti o sigurnom korištenju interneta djece i mladih. (M. Petković)

Foto: press