Shakespeare se vraća u Hrvatsku, glumačku ekipu predvodi Filip Krenus

Sjajni glumci predvode hrvatski kazališni Midsummer Scene Festival, koji se izvodi na engelskom jeziku na povijesnoj, dubrovačkoj tvrđavi Lovrijenac od 20. lipnja do 4. srpnja.

Midsummer_Scene_Festival

Na tri kralja ili kako hoćete je komedija zabune, komedija o zamjeni identiteta, o društvenom položaju i, iznad svega, o ljubavi. O ljubavi u svim njezinim oblicima! Viola, Olivia, Orsino… svi su oni bespomoćno, strastveno, ludo zaljubljeni, no vjerojatno u pogrešnu osobu.

Glumce predvodi Hrvat s engleskom adresom Filip Krenus, koji je završio studij glume u glumačkoj školi East 15 i poslijediplomski studij iz klasične glume u Drama Centreu. Honey-tongued Theatre Productions osnovao je 2012. godine. Bio je prvi hrvatski glumac koji je zaigrao na pozornici Shakespeareovog Globe teatra. Filip radi i kao književni i televizijski prevoditelj, a prevodi i poznatu, svjetsku TV seriju Game of Thrones. Na ovogodišnjem  festivalu Midsummer Scene Filip je u ulogama Malvolia te Antonia.

Uz Filipa, u osmeročlanoj glumačkoj postavi su Emma Fenney u ulozi Marie, Helen Millar u ulozi Olivie, Helen Watkinson u ulozi Viole. Kapetana igra Tom Michael Blyth, James Burton u ulozi je Curia, Jason Eddy igra Orsinia, a George Olivier je u čak tri uloge: Valentina, Feste i Sebastiana.

Redateljica Helen Tenninson je slobodnjak čije iskustvo uključuje rad za kazališta Oxford Playhouse, Southwark Playhouse, Arcola, Theatre Royal Winchester i za Off Cut New Writing Festival. Specijalistica je za Shakespearea, a nedavno je adaptirala i režirala Orkanske visove za kazalište Yvonne Arnaud u Guildfordu. Prije toga režirala je i producirala Razum i osjećaje te adaptirala Madame Bovary Fay Weldon. Za obje predstave dobila je više nominacija za nagradu Off West End Award.

“Zbog ljubavi su budalasti, kao što smo svi. Nama u publici jako je dobro poznato koliko smiješna i tragična može biti neuzvraćena ljubav. A sve to prati melankoličan ton obogaćen humorom ovog djela. Dodajte slučaj zamijenjenog identiteta, djevojku preodjevenu u mladića i dobit ćete savršenu šekspirijansku komediju!” – izjavila je redateljica Helen Tenninson te dodala: “Prelijepo okružje tvrđave Lovrijenac savršena je lokacija za ovo lirsko djelo, tim više što je Shakespeare smjestio Na tri kralja u Iliriju, na obalu današnje Dalmacije. Uzimam La belle epoque kao inspiraciju za našu scenu. Slobodan boemski stil života prije nego što je izbio rat odražava osjećaj Na tri kralja kao posljednjeg dana božićnih svečanosti; posljednjeg dana u kojem pravila karnevala, njegovog ludila i preodijevanja mogu preokrenuti uobičajeni poredak. Taj osjećaj da vrijeme istječe, koji nalazimo u pjesmama ciničnog klauna Feste, daje još veći intenzitet potrebi likova za ljubavlju ali, sa zalaskom sunca, zbrke se razrješavaju i naši junaci i junakinje sjedinjeni su u pravoj ljubavi!”

Podsjetimo, drugu godinu zaredom, u Dubrovniku se održava festival Midsummer Scene, koji je pravo osvježenje kulturne ponude Hrvatske, a izvedbama na engleskom jeziku predstave su zanimljive svim turistima, kao i žiteljima Hrvatske. Festival je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London.