SELJAČKA BUNA 2020: Povijesno turistički spektakl koji se ne propušta!

SELJAČKA BUNA 2020: Povijesno turistički spektakl koji se ne propušta!

Već 12 godina ori se na zagorskim bregima kao spomen ustanka seljaka u borbi za pravicu. Organizatori su Družba vitezova zlatnog kaleža Donje Stubice i Turistička zajednica Donje i Gornje Stubice te Grad Donja Stubica, a suorganizator Krapinsko-zagorska županija.

Povijesna bitka kod Stubice koja je pokazala “šake” vlasteli 16. stoljeća, prije 12 godina rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža i postala manifestacija od velike važnosti ne samo za Gupčev kraj već i za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju te je jedna od najpopularnijih manifestacija na ovome području!

To nije samo borba i prikaz 16. stoljeća to je i događaj edukativno-povijesnog karaktera. O velikoj Seljačkoj buni iz 1573. godine uči se u školama, piše se u raznim povijesnim knjigama, a svi prisutni koji se pridruže tom spektaklu, mogu na jedan trenutak biti dio povijesnog bunta malog čovjeka protiv izrabljivača!

SELJAČKA BUNA 2020: Povijesno turistički spektakl koji se ne propušta!
Foto: Press

Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice dobitnica je i nagrade SIMPLY THE BEST za najbolji povijesni prikaz i turističko događanje. Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu svake godine privlači sve više posjetitelja, a i zanimanje javnosti.

Stoga ni ne čudi da je već pet godina za redom popraćena u svim medijima i središnjim dnevnicima, a broj posjetitelja kontinuirano raste. Prošle godine Seljačka buna bilježila je rekordan broj posjetitelja, 20.000 ljudi iz svih krajeva Lijepe naše i susjednih zemalja.

Ove godine u svom najraskošnijem izdanju koje će okupiti najveći broj sudionika nudi program na dvije lokacije. Uz najveći broj statista, sama bitka biti će začinjena posebnim specijalnim efektima, a u srednjovjekovnom sajmu prijavljen je dosad najveći broj izlagača!

Uz spektakularnu bitku kod Stubice posjetitelji će moći vidjeti i stare zanate i obrte te uživati u okusima i mirisima domaćih specijaliteta.

Organiziran je i odličan zabavni program tokom cijelog dana, koji će svoj vrhunac doživjeti se kada se skupe statisti i publika u večernjim satima i zajedno zaplešu na poznatom Buna partiju kojeg ove godine predvode Let 3 i Picksiebner!

SELJAČKA BUNA 2020: Povijesno turistički spektakl koji se ne propušta!

Manifestacija počinje 31. siječnja kada se održava Noć bune u Noći muzeja (Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica) sa izvrsnim video mappingom GUBEC TEATAR na Spomeniku Seljačkoj buni i Matiju Gupcu s početkom u 18:30 sati. Tu će biti i otvorenje izložbe Jan Vitovac – češki vitez, zagorski grof i promocija stripa Nika Titanika 1573.

U subotu 1.2.2020. kreće Puntanje kmetov – u 11:00 sati ispred rodne kuće Matije Gupca u Hižakovcu (Donja Stubica), okuplja se kmetsko vodstvo koje na čelu s Matijom Gupcem kreće prema Gupčevoj lipi, jedinom živom svjedoku Velike seljačke bune. Tamo ih dočekuju nezadovoljni seljaci te započinje naoružavanje kmetova, puntara koji dižu Bunu. Oko 14:00 sati kod Gupčeve lipe (Gornja Stubica) očekuje se dolazak pobunjenih kmetova.

Spektakularna “Bitka kod Stubice” vjerni prikaz bitke na stubičkom polju održati će se u subotu 8.2.2020. U 9:30 organiziran je 50. planinarski pohod “Stazama Gupčevih puntara” u organizaciji PD Stubičan, okupljanje planinara je u Parku Jure Stubičanca, Donja Stubica.

Cjelodnevni program počinje od 11 h na dvije lokacije (centar Grada Donja Stubica i Dvorac Stubički Golubovec ) sa kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same centralne bitke. Uz program posjetitelji će imati priliku posjetiti sajam starih zanata, srednjovjekovno selo, probati široku ponudu domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Centralna bitka ove godine sa najvećim brojem sudionika i posebnim specijalnim efektima počinje u 14:00 sati kod dvorca Stubički Golubovec, Donja Stubica.

Nakon bitke sve posjetitelje, a i sudionike čeka veliki Buna party od 15:30 sati u centru Donje Stubice koji počinje nastupom istaknutog glazbenika i dobitnika brojnih nagrada Kreše Oremuša &B# Banda i nastavlja se pod šatorom uz Picksiebnere i Let 3!

Posjetitelji će moći 1. i 2. veljače te 8. i 9. veljače od 9:00 do 17:00 sati razgledati Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica uz popust od 50% na ulaznice, a 8.2. od 11:00 do 13:00 sati organizirane su i tematske radionice.

Napomenimo da je i ove godine organiziran prijevoz ZET-ovim besplatnim linijama na “bitku”.

Polazak iz Zagreba – stajalište turističke linije, Ul G. Ninskog (u zoni ulaza Importanne centar) od 9:30, 10:30, 11:40, 12:40

Povratak za Zagreb od 18:00, 19:00, 20:10, 21:10.